Osijek
ZAGUŠENO RASKRIŽJE GUNDULIĆEVE I ŽUPANIJSKE

Građani: Gdje je policija?
Objavljeno 24. rujna, 2022.
Policija: Stojimo u Vukovarskoj, Trpimirovoj, Gundulićevoj, Vinkovačkoj i Biljskoj

Zbog radova u širem gradskom središtu, jedno od ionako najopterećenijih raskrižja, ono Gundulićeve i Županijske ulice, u posljednje je vrijeme zbog stalnih "čepova" izvor frustracija za mnoge vozače koji se, pak, s poštenom dozom ogorčenja pitaju gdje je prometna policija, zašto promet u špicama ne reguliraju policajci?


Iako, jasno, postoje obilaznice i alternativni pravci, prometne gužve u središtu bilo kojeg većeg grada ne trebaju biti nikakvo iznenađenje, posebice kada se dogode izvanredne situacije, poput radova na nekoj od većih prometnica, a što je sada slučaj u Reisnerovoj ulici. Zato ne čudi kada se u određenim dijelovima dana natiska toliko vozila da nastaju prometni čepovi i kolone, pa često ni oni koji imaju zeleno ne mogu proći od onih koji su "zapeli" u sredini raskrižja. Tada se, doživjela je to vjerojatno svaka osoba za upravljačem, vozači žale jedni na druge, padne i koja ružna riječ, a svega toga ne bi bilo kada bi se pridržavali prometnih pravila.

 

Čitatelji su se konkretno požalili na probleme na raskrižju Gundulićeve i Županijske. Naš sugovornik, koji godinama svakodnevno prolazi tom rutom u smjeru istok-zapad, pojašnjava kako je jedan od većih problema tog raskrižja činjenica da je odvojak za skretanje ulijevo u Gundulićevoj (iz smjera istoka) jednostavno prekratak. Zbog toga ne stignu svi izići iz raskrižja, a kolona se produži i zaguši promet oko Zrinjevca.

- Zašto bar u najvećim špicama, kada ljudi idu na ili s posla, promet ne regulira prometna policija - pita se naš sugovornik.

Iz policije, pak, odgovaraju kako se vozači trebaju pridržavati pravila. Među njima i ono da "ulijevo smije ući samo prvo vozilo, a ostali moraju čekati iza one bijele crte na asfaltu", kako kaže glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer te dodaje da tek kada vozilo ispred prođe kroz raskrižje, može se za njim pokrenuti sljedeće, procijeni li njegov vozač da to može učiniti sigurno dok mu traje zeleno svjetlo. Kaže i kako policija regulira promet na mnogim raskrižijima.

 

- Stvarno se u gradu radi na sve strane, ima gradilišta na mnogim cestama, valja biti strpljiv i oprezan u vožnji. Mi svakako nastojimo olakšati prometovanje, i to ne samo na toj lokaciji, nego stojimo na raskrižjima kada su najveće prometne špice i u drugim ulicama. Tako policajci reguliraju promet u Vukovarskoj, Trpimirovoj, Gundulićevoj, Vinkovačkoj i Biljskoj cesti. Može se dogoditi da se negdje dogodi prometna nezgoda, pa je potrebna hitna intervencija, ili kao u srijedu intervencija na Biljskoj kad se iznenada pojavila veća gužva, pa smo morali i tamo intervenirati, mada tamo postoje privremeni semafori za regulaciju prometa zbog radova na dravskom mostu - zaključuje Edita Roterbauer.

Darko PEJIĆ

NUŽNI SU TOLERANCIJA I STRPLJENJE


U policiji kažu da nije stvar samo u represiji, nego i u edukaciji. Teoretski, svaki je vozač educiran, a to dokazuje vozačkom dozvolom, jer da bi ju dobio morao je steći i određena znanja. S druge strane, u policiji kažu kako se ovakve situacije mogu riješiti uz edukaciju i toleranciju. Drugim riječima, naoružajte se strpljenjem, pripremite se na čekanje, bez svađa i naguravanja automobilom u raskrižje “pod moram”.

Možda ste propustili...

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić

Najčitanije iz rubrike