Novosti
VLADIN PAKET MJERA TEŽAK JE 21 MILIJARDU KUNA

Do ožujka 2023. ograničene su cijene struje, toplinske energije i - devet osnovnih namirnica
Objavljeno 8. rujna, 2022.
Umirovljenici će dobiti jednokratnu pomoć od 400 do 1200 kuna * Potpora i nezaposlenima

Cjelokupan paket mjera pogledajte OVDJE.

 

 

Jesenski Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijedan je 21 milijardu kuna, a sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.



"S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom", rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. Vlada, prema njegovim riječima, donosi "snažan, pravedan i sveobuhvatan" program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva. Program je, rekao je premijer, pravedan jer je usmjeren najviše na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

Nova kategorija


Kućanstva će, prema Vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka iduće godine, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše do 250 tisuća kilovatsati plaćat će nižu cijenu po jedinstvenoj tarifi od 0,52 kune po kilovatsatu, a za potrošnju iznad 250 tisuća kilovatsati primjenjivat će se jedinstvena tarifa od 1,62 kune. Za kupce s višom i nižom tarifom cijena iznosi 1,72 kune po kilovatsatu u višoj, a 84 lipe po kilovatsatu u nižoj tarifi. Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji polugodišnje troše više od 2,5 gigavatsati (GWh), a plaćat će 230 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci. Potrošnja do 2,5 gigavatsati, a više od 250 tisuća kilovatsati, obračunavat će se po prosječnoj cijeni od 180 eura po megavatsatu. Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva. Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine. Premijer je najavio da će Vlada idući tjedan, kada će ponovno mijenjati uredba o cijenama naftnih derivata, regulirati i cijenu ukapljenog naftnog plina u bocama (propan-butan). Također je istaknuo i kako će se ići s mjerama i za građane koji se griju na drva ili druge oblike grijanja. Tako je s Hrvatskim šumama dogovoreno povećanje plana ogrjevnog drva s milijun na 1,1 milijun prostornih metara, uz dodatni popust - s pet na 20 posto po kubiku.


Ograničava se cijena devet osnovnih prehrambenih proizvoda. Tako, prema Vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunana na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i izvanfakturne popuste iznosi najviše pet posto. Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto. Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto. Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto. Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto. Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Dodatak za djecu


U sklopu Vladina paketa za borbu protiv poskupljenja je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak. Tako se neoporezive prigodne nagrade s 3000 povećavaju na 5000 kuna godišnje, a novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika s 5000 na 7500 kuna. Dar djetetu do 15. godina starosti povećava se sa 600 na tisuću kuna godišnje, kao i dar u naravi. Neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika povećavaju se s 5000 na 6000 kuna godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune. Neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se s 8000 na 10.000 kuna.

Vlada je odlučila isplatiti i jednokratni novčani primitak korisnicima doplatka za djecu, i to za jedno dijete 300, za dvoje 500, za troje 700, za četvero 900 i petero 1100 kuna po korisniku. Donesena je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena. Onima s mirovinama do 1850 kuna isplatit će se 1200 kuna. Onima s mirovinom od 1850,01 do 2350 kuna bit će isplaćeno 900 kuna, a od 2350,01 do 3350 kuna 600 kuna i od 3350,01 do 4360 kuna 400 kuna.

Pomoć od 250 kuna mjesečno isplatit će se za listopad, studeni i prosinac 2022. godine osobama prijavljenima u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. rujna ove godine. Korisnicima prava na naknadu za ugroženog kupca energenata naknada se s 400 povećava na 500 kuna. Isto povećanje naknade odnosi se i na udomitelje. Povećavaju se i sredstva za program "Zaželi - program zapošljavanja žena", za 245 milijuna kuna.

Studentima je Vlada namijenila potpore kroz veće stipendije i potpore studentskim centrima kako bi osigurala nepromijenjenu cijenu od 6,50 kuna u studentskim centrima, a ide se i na povećanje studentskih neoporezivih primitaka s 15 tisuća na 24 tisuće kuna za primitke u 2022. godini.

Za poljoprivrednike koji učinkovito koriste resurse, primjenjuju ekološki i klimatski prihvatljive metode proizvodnje te imaju rast troškova veći od 20 posto u odnosu prema referentnom razdoblju lani, predviđeno je 240 milijuna kuna, a mjera bi ih trebala obuhvatiti minimalno 14 tisuća. Nadalje, poljoprivrednicima u sektorima u kojima se zbog suše očekuje pad prinosa veći od 10 posto, kao i za površine koje su stradale u ljetnim požarima, namijenjeno je 100 milijuna kuna, pri čemu je broj korisnika procijenjen na 20 tisuća. Zbog porasta troškova tu su i potpore u vrijednosti od 240 milijuna kuna za ribare te uzgajivače i prerađivače u sektorima ribarstva i akvakulture, a mjerom je obuhvaćeno 700 korisnika.

Tu su i potpore za prijevoznike u javnom prijevozu putnika od 1,47 kuna po litri dizela, koje bi, prema procjeni Vlade, prosječno trebale smanjiti trošak obavljanja prijevoza za oko šest posto, a trebale bi dati i mogućnost zadržavanja manje profitabilnih linija do pune uspostave javne usluge. Poticat će se i gradnja sunčanih elektrana, gradnja toplinskih stanica i sličnoga, a, kako je ranije najavljeno, ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča. Osigurano je i 3,8 milijardi kuna za kredite i jamstva za poduzetnike te 3,1 milijarda kuna jamstva za izvoznike.

Premijer je najavio i da će Vlada predložiti uvođenje posebnog poreza na dobit onima koji u krizi ostvaruju značajnu dobit. "To je načelo pravednosti", rekao je.

Dijana Pavlović
HGK: MJERE VRIJEDNE 6,3 POSTO BDP-a
Hrvatska gospodarska komora zadovoljna je Vladinim mjerama "kojima je usvojen značajan dio zahtjeva Komore i naših članica". "Tako su usvojene mjere koje je Komora predložila u području električne energije, toplinarstva, uključivanja ukapljenog naftnog plina (UNP-a) u paket mjera i osiguravanje kreditnih linija za poslovanje i investicije HBOR-a", navodi se u priopćenju. "Mišljenja smo da su mjere dobre, korektne i vrlo izdašne s obzirom na to da se radi o gotovo 6,3 posto BDP-a. Činjenica je da nas na srednji rok očekuje krajnje izazovno razdoblje u kojem će nacionalne vlade, ali i EU u cjelini, morati višekratno posezati za različitim intervencijskim mjerama i financijskim transferima u cilju stabilizacije rasta cijena energenata kao jednog od najvećih generatora inflacije. U krajnje neizvjesnoj situaciji potrebno je donositi mjere koje će ublažiti pritisak na najosjetljivije kategorije građanstva i gospodarstva u kojem se već sada mnogi sektori, zbog neodržive cijene energenata, dovode u situaciju da su prisiljeni smanjiti ili čak obustaviti proizvodnju. To otvara pitanje gubitka radnih mjesta, smanjenja osobne potrošnje kao jednog od najvećih generatora BDP-a te daljnje prelijevanje problema na sustav socijalne skrbi", ističe predsjednik HGK Luka Burilović.

DESET PUTA MANJA CIJENA STRUJE

Vlada je uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, a vrijednost te mjere je 5,9 milijardi kuna. Vlada je utvrdila cijenu radne energije za kućanstva i poduzetništvo, te da krajnja cijena toplinske energije, koja uključuje naknade i PDV, za krajnje kupce na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni ostaje ista kao i sada. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović iznio je podatke s referentnih burzi od četvrtka prema kojima je cijena električne energije 631 euro po megavatsatu (MWH).

"Naši građani plaćat će i više od deset i pol puta manju cijenu nego predviđaju burzovna kretanja", rekao je ministar, dodajući i kako će institucije i poduzetnici s potrošnjom do 250.000 kWh plaćati oko deset puta manje nego što je trenutačna cijena na burzama. Istaknuo je kako je uredba obuhvatila i vodovode, što je važno i kako povećani troškovi za struju ne bi utjecali i na povećanje cijena vode. Uredbom je Vlada detaljno pobrojila 15-ak skupina kupaca iz kategorije poduzetništvo za koje je također propisana cijena električne energije. Riječ je o ustanovama, udrugama i zadrugama, općinama, gradovima i županijama i pravnim osobama kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, pružateljima vodnih usluga, vjerskim i turističkim zajednicama, kaznionicama, kao i predškolskim ustanovama, školama, visokim učilištima, davateljima poštanskih usluga, HRT-u i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji, komunalnim subjektima, komorama itd.

ZAUSTAVLJEN STRAH
Umirovljeničke stranke, matica i sindikat pozdravili su Vladin paket pomoći građanima. "Pozdravljamo što je Vlada zaustavila strah i paniku koja se masovno počela javljati među umirovljenicima zbog toga što je 75 posto mirovina ispod linije siromaštva (3200 kuna)", izjavila je Hini predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović. "Ljudi su se bojali smrzavanja i gladi, stoga pozdravljamo zamrzavanje cijena dijela namirnica zajedno s energetskim paketom. Nadamo će da će to smiriti umirovljeničku populaciju", ističe Petrović. Pozdravila je inflatorni dodatak umirovljenicima, no ističe da bi ga trebalo dati i radnicima s niskim plaćama.

Možda ste propustili...

SVEUČILIŠNI PROFESOR DAMIR AGIČIĆ:

Historiografija pod političkim pritiscima

LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE I NEAKTIVNOST SVE VEĆI PROBLEM

Sjede i jedu: Zbog korone djeca se još manje kreću

EKONOMSKE PROGNOZE EUROPSKE KOMISIJE

Hrvatska bi trebala imati drugi najveći rast u EU-u