Novosti
JAMSTVO MALOPRODAJNE CIJENE NEĆE NEOPRAVDANO PODIZATI

Moguć pristup Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska gospodarska komora objavili su da je, počevši od utorka, 16. kolovoza 2022., omogućeno pristupanje Etičkom kodeksu svim poslovnim subjektima u nefinancijskom i financijskom sektoru koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima, putem poveznice Etički kodeks.Naime, nakon uspješnog ispunjavanja konvergencijskih kriterija, RH od siječnja 2023. postaje 20. država članica europodručja, što znači da će hrvatska kuna u nekoliko utvrđenih koraka biti zamijenjena eurom. Uvođenje nove valute u svakom je društvo velika tema koja otvara mnoga pitanja, a kod određenog dijela potrošača izaziva i zabrinutost. Ona se, prije svega, odnosi na to hoće li pojedini poslovni subjekti iskoristiti uvođenje eura za neopravdano podizanje cijena, što bi negativno utjecalo na društveni standard.

U takvim se okolnostima pojavila snažna potreba za Etičkim kodeksom koji će pridonijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj. Pristupanje Etičkom kodeksu je dobrovoljno i potpuno besplatno, a cilj mu je omogućiti pouzdanu i transparentnu zamjenu hrvatske kune eurom. Poslovni subjekt pristupanjem stječe pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga. To uključuje i postavljanje oznake pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti kao što su tiskanje letaka i kataloga, objave na internetskim stranicama i društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama. Poslovni će subjekti dobiti potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka za svoje poslovnice, a podjela tih oznaka obavlja se putem Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te njihovih županijskih i područnih komora.

Svaka naljepnica Etičkog kodeksa ima i pripadajući serijski broj pod kojim se poslovni subjekt vodi u sustavu. Također, potrošači će poslovne subjekte koji su pristupili Etičkom kodeksu moći prepoznati i po logotipu kodeksa na letcima, katalozima i internetskim stranicama. Uz okruglu naljepnicu Etičkog kodeksa, nalazit će se još jedna četvrtasta naljepnica putem koje će potrošači moći skeniranjem QR koda, ili putem internetske stranice www.euro.hr/eticki-kodeks/ unijeti svoje pohvale i pritužbe na pridržavanje načela Etičkog kodeksa pojedinog poslovnog subjekta, i to u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja, odnosno od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. godine.

Popis poslovnih subjekata koji su pristupili Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na službenoj internetskoj stranici uvođenja eura www.euro.hr od 5. rujna 2022. godine. Etičkom kodeksu može se pristupiti na poveznici etickikodeks..mingor.gov.hr, a pristupanje je dobrovoljno i besplatno. I.Bošnjak
CILJ DA POTROŠAČI BUDU SIGURNI
Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom "Svaki cent se broji, svaka kuna se računa". Cilj joj je upravo taj - da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa i svaki cent broji te da postoje poslovni subjekti kojima u procesu prelaska na euro mogu vjerovati. Potrošači će poslovne subjekte koji su pristupili Etičkom kodeksu moći prepoznati po naljepnici Etičkog kodeksa, istaknutoj na prodajnim mjestima, ili mjestima pružanja usluga.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana