Novosti
VJERNICI ĐAKOVŠTINE HODOČASTILI GOSPI DRAGOTINSKOJ

"Okupljamo se oko Marije kao djeca oko svoje majke"
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
- Nemojmo se prestati preporučivati u njezin majčinski zagovor - rekao je u propovijedi mladomisnik Stjepan Krešo



Vjernici Đakovštine u povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Žalosnoj Gospi Dragotinskoj u njezinu svetištu u Dragotinu hodočastili su još od nedjelje navečer, neki pješice.



Ovo svetište na proplanku, uronjeno u umirujuću prirodu, najstarije je hodočasničko mjesto istočne Hrvatske – njegova crkva prvi put se spominje još 1332., pa je za njim više od sedam stoljeća bogate povijesti.

U predvečerje Velike Gospe, u nedjelju navečer, održana je sveta misa uz procesiju sa svijećama, te iznošenje slike Gospe Žalosne, koja je tada postavljena uz oltar na otvorenom dijelu svetišta. Slika je najvrjedniji predmet dragotinskog svetišta, a nije oštećena ni prilikom pada teškog, betonskog stropa crkve 2009., od kada teče obnova tog spomenika kulture. Dok dio vjernika molitvu Gospi iskazuje u samoj crkvi ili pred Marijinim kipom na vidikovcu, većina to ipak čini na platou između crkve i oltara na otvorenom, gdje je prvo misno slavlje na samu Veliku Gospu (pred)vodio mladomisnik Stjepan Krešo iz Tenje, posvetivši svoju propovijed Isusovoj majci Mariji kao majci svih nas.

- Okupljamo se oko Isusove majke Marije kao djeca oko svoje majke. Marija je cijeloga života pomagala drugima, pa slijedimo i mi Marijin put, ne budimo okrenuti samo sebi, nego i drugima. A samo trebamo uzeti Evanđelje u ruke i vidjeti što nam to Isus poručuje. Bog, koji nam je sebe dao na križu, dao nam je i svoju majku da nas poput vlastite majke prati na našem putu. Nemojmo se prestati preporučivati u njezin majčinski zagovor - poručio je mladomisnik Krešo okupljenim vjernicima na prvom jučerašnjem misnom slavlju u dragotinskom svetištu, koje je pjesmom animirao Zbor mladih "Lahor" iz Ivankova.

Svoj zagovor vjernici Đakovštine, ali i drugih područja, poput brodskog, osječkog, vinkovačkog, Gospi u Dragotinu upućivali su za zdravlje, obitelj, mir, djecu, bližnje.

Svake godine dragotinsko svetište osvane za blagdan Velike Gospe infrastrukturno sve opremljenije - sa sve više izbetoniranih ili popločenih staza, prilaza te s drugim sadržajima. I ove godine policija i redarska služba na zavidnoj su razini regulirale promet, parkiranje i kretanje vjernika na prilazima do svetišta. Za Općinu Trnava, na čijem se području ono nalazi, tu je i velik potencijal za vjerski turizam i ukupni razvoj tog dijela Đakovštine, no lokalna samouprava to ne može realizirati sama, nego uz pomoć šire zajednice, Đakovačko-osječke nadbiskupije.

.– U dosadašnjim razgovorima s Nadbiskupijom čula se zamisao da se na prostoru svetišta gradi duhovni centar sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima – kuhinjom, ugostiteljskom ponudom, čime bi centar u istom trenutku mogao primiti i do dva autobusa hodočasnika, i do stotinu osoba, što je podržala i naša općina, izmijenivši za to i Prostorni plan. No zasad se s tom zamisli, zbog drugih potreba Nadbiskupije, stalo. Prostor, povijest svetišta i napose blizina nadbiskupijskom središtu Đakovu velik su potencijal, koji tek treba oplemeniti dodatnim sadržajima - kaže načelnica Trnave Irena Mikić Brezina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju