Kultura
GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA SLATINA

U prvoj polovini godine najčitaniji je psihološki triler "Smola" Ane Riel
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Najviše članova je u dobi do 15 godina, a drugu najbrojniju skupinu članova čine odrasli, u dobi od 41 do 45 godina

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina trenutačno raspolaže s fondom od 57.300 svezaka knjiga te 2418 naslova audiovizualne i multimedijske građe. Prostire se na 534 četvorna metra knjižničnog prostora i opremljena je računalima i opremom za prezentacije i radionice. U knjižnici se redovito održavaju aktivnosti za sve dobne skupine, koje su osmišljene na način da zadovolje potrebe korisnika, osobito djece i mladih školske dobi.Važnost kluba


Stalna je aktivnost Knjižnice i čitateljski klub, koji je osnovan 2016., i punih šest godina redovito održava svoje sastanke. Klub je i u vrijeme pandemije i zatvaranja knjižnice održavao svoje sastanke na daljinu, pa je do sada održano već 59 sastanaka. Kontinuitet rada odražava se i na značajniju i brojniju posudbu knjižne građe među članovima kluba.

- Gradska knjižnica želi se pozicionirati i kao središnje mjesto društvenoga života, pa u svojim redovitim aktivnostima nudi i gostovanja poznatih i aktualnih pisaca, kao i suradnju s udrugama na području grada kako bi se promovirali zdravi oblici životnih stilova i razvijanje digitalnih kompetencija za osobe treće životne dobi. Gradska knjižnica u predstojećim godinama planira namijeniti jedan dio svoga prostora opremanju studijskoga odjela koji će služiti u svrhu obrazovanja, studiranja, pisanja seminarskih, stručnih i diplomskih radova, a nadamo se kako će se jedan dio knjižnice opremiti i senzornim pomagalima kako bi knjižna građa bila dostupna i djeci i osobama s invaliditetom - kaže ravnateljica Neda Mađarac.

Gradska knjižnica trenutačno ima 1340 članova, najviše djece i mladih školske dobi do 15 godina, a drugu najbrojniju skupinu članova čine odrasli, u dobi od 41 do 45 godina. Najaktivniji članovi u zadnjih šest mjeseci posuđivali su gotovo šest knjiga mjesečno.

Na popisu najčitanijih knjiga iz fundusa Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u zadnjih šest mjeseci na prvome mjestu nalazi se psihološki triler danske književnice Ane Riel "Smola", objavljen 2021. u Hrvatskoj, a koji je doživio i svoju ekranizaciju. Roman "Smola" napeta je i dirljiva priča o posljedicama prevelike, duboke ljubavi i želje roditelja da zaštite svoje dijete od opasnosti koje vrebaju u svijetu punom loših ljudi. Knjiga je postigla svjetski uspjeh, ugledni The Guardian, The Telegraph i The Daily Express proglasili su je jednim od najboljih romana 2018. godine, a prevedena je na 28 jezika.

Na drugome je mjestu kriminalistički roman "Obitelj s gornjeg kata" poznate američke spisateljice Lise Jewell. Roman govori o Libby Jones, koja tek nakon svoga 25. rođendana saznaje identitet svojih roditelja, ali i da je jedini nasljednik napuštene vile u Chelseaju na obali Temze. U toj vili policija je prije 25 godina u kuhinji u prizemlju pronašla tri tijela odjevena u crno, kraj njih oproštajnu poruku, a na katu u kolijevci zdravo desetomjesečno dijete. Ne zna se gdje je još četvero djece koja su stanovala u kući.

Početak radnje ljubavnog romana "Izgubljeno pismo" Jillian Cantor, koji se nalazi na trećem mjestu najposuđivanijih knjiga, događa se u Austriji 1938., kad se dogodila Kristalna noć i početak progona Židova. Tada je nestao židovski majstor graver, pa njegov mladi šegrt Kristoff mora gravirati poštanske marke za Nijemce. Zaljubi se u učiteljevu kćer Elenu i s njom se priključuje austrijskom pokretu otpora. Godine 1989. u Los Angelesu slučajno je otkrivena marka iz 2. svjetskog rata na starom ljubavnom pismu. Slijedi topla i uzbudljiva priča o prošlosti i sadašnjosti, strasti i tragediji, ljubavi i preživljavanju u određenim povijesnim okolnostima.

Razni žanrovi


Na četvrtome je mjestu psihološki dramski roman "Mračna kći" talijanske spisateljice Elene Ferrante, koji tematizira majčinstvo, odnos prema djeci i pitanje ženske slobode. To je slojevita meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva. To je psihološka drama koja osvjetljava negativne, teške i mučne strane roditeljstva.

Slijedi kriminalistički roman "Posljednje što mi je rekla" Linde Green. Baka Betty neposredno prije smrti šapne svojoj unuci Nicol da se u dnu dvorišta nalaze dječica. Nicolina majka tvrdi da je riječ o besmislenome trabunjanju umiruće žene, ali kad Nicolina kći pronađe kost igrajući se u Bettynu vrtu, postane jasno da vrt skriva zlokobne i mračne tajne iz prošlosti. Počinje razotkrivanje bolnih obiteljskih tajni.

Top devet najposuđivanijih knjiga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina čine još ljubavni roman "Pariška knjižnica" Janet Skeslien Charles, koji u formi dvojnoga narativa prati obiteljsku i ljubavnu fabulu protagonistica, psihološki roman "Otok anđela" švedske spisateljice Camille Lackberg, triler i kriminalistički roman s psihološkom temom "Terapeutkinja" norveške spisateljice Helene Flood te kriminalistički roman "Djevojčica A" Abigail Dean.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Post scriptum

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana