Novosti
NAKON GOTOVO MJESEC DANA

COVID: Ponovno preminuli u OBŽ-u
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 812 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 5690, među njima je 310 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 11. U samoizolaciji su trenutno 2673 osobe.

Nakon gotovo mjesec dana u Osječko-baranjskoj županiji ponovno se bilježe preminuli zbog COVID-19. Iz županijskog Stožera civilne zaštite u utorak su izvijestili da se preminule dvije osobe, u dobi od 56 i 74 godine. Posljednji takav podatak zabilježen je u izvješću od 10. lipnja. Također, na dnevnoj bazi raste broj hospitaliziranih, u osječkom KBC-u u petak ih je bilo 10, u ponedjeljak 12, a u utorak 13. Na području Osječko-baranjske županije broj novozaraženih je u utorak bio 59, od ukupno 266 testiranih. Epidemiolozi ponavljaju kako je novi koronavirus i dalje među nama te je konstantna prijetnja zdravlju ljudi, posebice onih starije dobi i s kroničnim bolestima, odnosno oslabljenim imunosnim sustavom. O tome svjedoče i upozorenja koja stižu iz zapadne Europe, gdje je broj novooboljelih u porastu.

Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, za naš je list prošlog tjedna upozorio kako ne smijemo zaboraviti da još živimo s virusom. "Krajem svibnja i početkom lipnja imali smo tjednu razinu pozitivnih koliko posljednji tjedan lipnja imamo u jednom danu. Vidimo da su se ljudi opustili, imamo razne događaje, okupljanja... Ono što trebamo shvatiti jest da ostaje potreba za minimumom opće kulture, odnosno da je, kada osjetimo određene znakove infekcije, krajnje nekorektno ići na takve događaje. Svjedočimo, međutim, upravo takvim stvarima", upozorio je Kraljik u razgovoru za naš list. Ponavlja preporuku za naše sugrađane starije od 80 godina da prime i četvrtu dozu cjepiva, kao i osobe starije od 65 godina koje su u organiziranom smještaju. No i za ostale vrijedi poziv na cijepljenje - u Osijeku je to moguće utorkom poslijepodne u centralnom Domu zdravlja i četvrtkom u NZJZ-u u Drinskoj ulici od 8 do 13 sati. I ostali gradovi OBŽ-a imaju cijepljenje dva puta mjesečno, a termini i lokacije objavljeni su na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Svi kojima je cijepljenje hitno, zbog putovanja ili bilo kojeg drugog razloga, mogu se javiti u redovito radno vrijeme u Nastavni zavod za javno zdravstvo u Krežminoj ulici u Osijeku. D.Kuštro
Možda ste propustili...