Novosti
INTENZIVNE PRIPREME ZA PROMJENU VALUTE

Trgovci: Uvođenje eura nećemo zlouporabiti za podizanje cijena
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Trgovci ne namjeravaju uvođenje eura zlouporabiti kako bi podigli cijene, rekla je u srijedu potpredsjednica Udruge trgovine i logistike Ana Babić. To je istaknula tijekom konferencije "Implementacija eura - sve što morate znati".

Pred trgovcima i logističarima prema njezinim je riječima naporan proces uvođenja eura, što uz ostalo podrazumijeva educiranje zaposlenika, prilagodbu informacijskih i drugih sustava te komunikaciju s kupcima, potrošačima. Upozorava da će se sve to događati u vremenima visoke inflacije. Podsjetila je da trgovci od 5. rujna ove godine imaju obvezu dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima. Trgovci su, prema njezinim riječima, do sada dobro surađivali s državnim institucijama, koje su prihvatile većinu njihovih sugestija vezanih uz uvođenje eura. Rekla je i da su trgovci "itekako svjesni niske kupovne moći prosječnog hrvatskog građanina", te kako i to utječe na formiranje cijena. "Implementacija eura velik je izazov i trošak, ali trgovci su uvijek bili predvodnici u svemu", istaknula je Babić, dodavši da su prepreke na koje trgovci sada nailaze negativna percepcija krajnjeg potrošača o njima, negativna percepcija medija, ali i to što potrošač očekuje neopravdano dizanje cijena.

Premijerov savjetnik Zvonimir Savić istaknuo je da depoziti u eurima u Hrvatskoj čine 76,2 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama. Naglasio je kako će ulazak u europodručje podignuti hrvatski kreditni rejting. Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend smatra kako uvođenjem eura naša država dobiva "iznimno kvalitetan proizvod". "Europodručje je među ključnim svjetskim gospodarstvima, drugo najbogatije gospodarstvo i najveći izvoznik", kazao je Faulend, dodavši kako je euro druga najvažnija valuta u globalnim pričuvama te u međunarodnim transakcijama financiranja.

Predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić naglasio je kako je trgovina naučena na kontinuirane promjene i izazove, ali i da se trgovci znaju s njima nositi. "Uvođenje eura samo je jedan od izazova s kojima se borimo", rekao je, dodavši, međutim, da će predstojeća politika iskazivanja cijena dovesti do toga da će trgovci polako smanjiti razinu sniženja jer će im to biti operativno prekomplicirano. H
PESIMIZAM U MALOPRODAJI KAO UTEG
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo stagnirala su u lipnju, balansirajući između vala pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u lipnju za 0,2 boda u odnosu prema svibnju, na 109,4 boda, pokazuje izvješće EK-a. Raspoloženje u maloprodaji naglo se pogoršalo, očitovano u padu indeksa za čak 4,9 bodova, odražavajući bojazni da bi visoki troškovi života i inflacija mogli natjerati građane na štednju. Strahovanja su potvrdila pogoršana očekivanja potrošača, čiji je indeks pao za 2,3 boda.

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove