Svijet

Dodik odustaje od sporazum iz Bruxellesa ako BiH ne dobije kandidatski status u EU
Objavljeno 21. lipnja, 2022.

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio u utorak da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Europskog vijeća ukoliko BiH ovoga tjedna ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Sredinom lipnja uz posredovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila dobila kandidatski status.

"Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa", napisao je Dodik na svome Twitter profilu.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Bruxellesu bio "motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Europskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare'.

"I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno", napisao je Dodik koji je i čelnik vodećeg SNSD-a.

Protiv toga sporazuma bile su dvije oporbene srpske stranke u BiH, a predstavnici SDS-a nisu uopće otputovali u Bruxelles.

Sudjelovanje na zajedničkom sastanku u Bruxellesu odbio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao jedini hrvatski predstavnik u Bruxellesu, zbog toga što je tamo bio i Željko Komšić kojega je nazvao drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva.

Taj je dogovor podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković navodeći kako se radi o dobrome dokumentu za Hrvate u BiH.

Europska komisija predložila je Europskom vijeću koje će zasjedati ovoga tjedna da odobri kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, dok takvo što nije predložila za zemlje zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Slovenija je istodobno službeno zatražila da status kandidata dobiju preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Napredak te zemlje prema EU snažno podupire i državni vrh Hrvatske.


Velika potpora Ukrajini za EU kandidaturu uoči samita čelnika


Više ministara europskih poslova u utorak je reklo kako smatraju da je moguć dogovor o tome da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Unutar Europske unije "nema nijedne države koja ima problem" s tim potezom, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU-a.

"Vjerujem da dolazi do konsenzusa", rekao je Clement Beaune, francuski ministar europskih poslova, no ipak je pozvao na oprez jer je među 27 zemalja članica EU-a potrebna jednoglasnost da bi neka nova članica dobila kandidatski status.

Ministri europskih poslova okupili su se u Luksemburgu uoči samita čelnika EU-a u Bruxellesu kasnije ovaj tjedan na čijem je dnevnom redu buduće proširenje Unije.

Europska komisija u petak je predložila zemljama EU-a da dodijele status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Međutim, i dalje ostaju pitanja o članstvu zemalja zapadnog Balkana u Uniji, dok je napredak njihovih pristupnih pregovora u zastoju već godinama.

EU mora "dati novu energiju procesu proširenja" u toj regiji, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnici na samit EU čelnicima.

Austrija, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, "čini sve što može da pomogne zemljama zapadnog Balkana" u napredovanju prema članstvu u Uniji, rekla je austrijska ministrica europskih poslova Karoline Edtstadler u utorak.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija zemlje su kandidatkinje za EU.

Samo su Srbija i Crna Gora počele pristupne pregovore dok Albanija i Sjeverna Makedonija čekaju njihov početak. Kandidatski status za Makedoniju blokira Bugarska. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODREKLE SE TRADICIONALNE NEUTRALNOSTI ZBOG RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u

2

OPORAVLJA SE OD UBODA NOŽEM U SAD-U

Salman Rushdie skinut s respiratora i govori

3

NACIONALNA ZDRAVSTVENA KOMISIJA

Najveći broj zaraženih covidom-19 u Kini u više od tri mjeseca