Svijet
VRLO JE VJEROJATNO DA ĆE SAD OPET ULOŽITI VETO

Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo, Hrvatska suzdržana
Objavljeno 10. svibnja, 2024.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština UN-a podržala je u petak palestinski zahtjev za punopravnim članstvom, ustvrdivši da ispunjava uvjete i pozvala Vijeće sigurnosti da "pozitivno ponovno razmotri to pitanje".

Izjašnjavanje 193 članice bila je globalna anketa o tome tko podupire palestinski zahtjev ili tko de facto priznaje Palestinu kao državu, nakon što je SAD prošlog mjeseca uložilo veto u Vijeću sigurnosti na palestinski zahtjev.

Opća skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv, uključujući SAD i Izrael, a 25 država je bilo suzdržano, među njima i Hrvatska.

Od članica EU-a, protiv su bile Mađarska i Češka, a suzdržane Hrvatska, Italija, Bugarska, Austrija, Finska, Njemačka, Latvija, Litva, Nizozemska, Rumunjska i Švedska.

Rezolucija automatski ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, nego samo utvrđuje da ispunjavaju uvjete za priključivanje.

"Želimo mir, želimo slobodu", rekao je palestinski veleposlanik pri UN-u Riyad Mansour prije glasanja. "Glas za je glas za postojanje Palestine, to nije glas ni protiv koje države...to je investicija u mir", dodao je veleposlanik nakon čega je uslijedio pljesak.

Prema Povelji UN-a, članstvo je otvoreno za sve "miroljubive države" koje prihvaćaju obveze iz tog dokumenta te su sposobne i spremne da ih provedu.

"Sve dok vas je toliko koji mrzite Izrael, vas ne zanima to što Palestinci nisu miroljubivi", rekao je izraelski veleposlanik Gilad Erdan koji je govorio nakon Mansoura. Optužio je Opću skupštinu da je poderala UN-ovu povelju i potom u rezač papira bacio kopiju tog dokumenta. "Sramite se", poručio je članicama skupštine.

Zahtjev za članstvo najprije mora odobriti 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a i potom Opća skupština. Ako se ponovno nađe pred Vijećem, vrlo je vjerojatno da će SAD opet uložiti veto.

Rezolucija Opće skupštine usvojena u petak daje počevši od rujna neka dodatna prava i privilegije Palestincima, kao što je mjesto među punopravnim članicama u skupštinskoj dvorani, ali ne i pravo glasanja u tome stijelu.

Palestinci trenutno imaju status države nečlanice-promatrača, što je de facto priznanje državnosti koju je Opća skupština izglasala 2012.

(Hina)

Izrael kritizira glasanje o Palestini u UN-u, Palestinci pozdravili odluku

 


Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je glasanje u UN-u u petak za punopravno članstvo palestinske države pokazalo da se "nasilje isplati" i nagradilo je palestinski Hamas za njegov krvavi napad 7. listopada na Izrael.

Usvojena ogromnom većinom, rezolucija Opće skupštine UN-a "nagrađuje ubojice i silovatelje Hamasa i potkopava napore da se oslobode taoci" koje je palestinski pokret oteo 7. listopada, piše na X-u Israel Katz, za kojeg je poruka koju šalje UN "regiji ispunjenoj boli: nasilje se isplati."

"Apsurdna odluka donesena danas na Općoj skupštini UN-a naglašava strukturnu pristranost UN-a i razloge zašto se pod vodstvom glavnog tajnika (Antonia) Guterresa UN pretvorio u nebitnu instituciju", rekao je Katz.

Palestinske vlasti u Ramali pozdravile su usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da će "Palestina nastaviti svoja nastojanja da dobije punopravno članstvo u UN-u".

Opća skupština UN-a podržala je u petak palestinski zahtjev za punopravnim članstvom, ustvrdivši da ispunjava uvjete i pozvala Vijeće sigurnosti da "pozitivno ponovno razmotri to pitanje".

Rezolucija automatski ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, nego samo utvrđuje da ispunjavaju uvjete za priključivanje.

(Hina)