Novosti
"POSTUPILI PO PRAVILIMA STRUKE"

Božinović: Policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju klubova
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je, komentirajući subotnji napad pripadnika Torcide na policajce na autocesti A1, da je nasilje na sportskim natjecanjima širi društveni problem te je pozvao sve da spuste tenzije. Ustvrdio je da su policajci koje je na benzinskoj postaji u Desincu napala skupina Hajdukovih navijača odgovorila poštujući pravila struke te da nije bilo loše sigurnosne procjene.

‘‘Moramo se svi osvijestiti da je nasilje na sportskim natjecanjima širi društveni problem. Znamo da nije samo ova utakmica, imamo dvije utakmice pred nama, obje u Splitu, jedna je finale Kupa, druga je reprezentativna, pozivam sve da spuste tenzije‘‘, kazao je Božinović dodajući da će policija dobro odraditi svoj dio posla. Poručio je da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju između klubova. ‘‘Oni su organizatori, moraju dogovarati između sebe i povratiti povjerenje‘‘, rekao je ministar naglasivši da će policija inicirati te razgovore, navodeći da to nisu nepremostivi problemi te da se mogu riješiti dogovorom.

‘‘Nikome ni u jednom klubu ne može biti u interesu da utakmica protekne tako da se o nogometu danas ne priča. Svi govore o onome što se dogodilo i treba se govoriti. Ali, ponavljam, mora se razgovarati. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana, a pogotovo se neće razgovarati tako da policija zauzima sve medije‘‘, dodao je. Božinović je istaknuo kako je prevencija ovakvih događaja u nadležnosti onih koji se bave sportom. ‘‘Ako sami nemaju snage za takvo što, mi smo im spremni pomoći. Klubovi između sebe gotovo da ne komuniciraju. Kako onda možemo računati da će manifestacije proći bez problema‘‘, dodao je. Ministar je kazao i da je u interesu svih da se roditelji više ne boje dovesti djecu na utakmice. ‘‘Ne može policija rješavati svaki društveni problem jer, kada bi to bio slučaj, mi bismo bili policijska država, a mi to nismo. Svatko mora prihvatiti svoju odgovornost, a klubovi jedni drugima moraju biti partneri‘‘, zaključio je.

Ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da policija radi sve kako bi prevenirala sve oblike protupravnog ponašanja. ‘‘Mi smo se pripremili za subotnju utakmicu upravo znajući da može doći do protupravnog ponašanja. Stavili smo najveću moguću razinu rukovođenja, čak i veću nego na nekim proteklim derbijima‘‘, rekao je Milina. Naglasio je da je policija ‘‘imala sve pod kontrolom, nakon čega se dogodilo to što se dogodilo‘‘. Upitan hoće li se promijeniti što na na idućim derbijima, Milina je ponovio da je policija zbog subotnjeg derbija, sukladno svojim procjenama, podigla razinu broja snaga i rukovođenja. ‘‘Policija je odradila svoj posao jako dobro kao i svih proteklih godina‘‘, ocijenio je. Na upit je li policija koristila prekomjernu silu, Milina je odgovorio da je na tome radi stručni tim, ali je ocijenio kako su policajci bili ugroženi i da su stupnjevano koristili sredstva prisile. H
NEDOPUSTIV NAPAD
Premijer Andrej Plenković izjavio je da sport i nasilje ne bi trebali imati poveznicu. "Osuđujem svako nasilje, posebno nad pripadnicima hrvatske policije", kazao je premijer, ističući da je napad navijača na policiju na autocesti u subotu "grozan događaj". "Siguran sam da će istraga rasvijetliti kako je do toga došlo, ali mi se kao vlada protivimo osobito bilo kojem nasilju, a naročito nasilju na sportskim natjecanjima. Mislim da sport i nasilje samo po sebi ne bi trebali imati nikakvu poveznicu", kazao je Planković. Pojasnio je da je riječ o širem fenomenu koji prije svega treba rješavati prevencijom, a potom i kaznenom politikom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDENTI IZBORILI IZMJENE PRAVILA O DOHOTKU

Limit na poreznu olakšicu
raste s 15 na 24 tisuće kuna

2

ODLUKA AMERIČKOG VRHOVNOG SUDA BEZ UTJECAJA NA HRVATSKU

Premijer: Zabrana pobačaja, kao i referendum o tome, bila bi protivna odluci Ustavnog suda

3

U HRVATSKOJ 1148 NOVIH SLUČAJEVA COVIDA

U VSŽ se vraća korona?