Novosti
HRVATSKI TELEKOM I INFRASTRUKTURA BUDUĆNOSTI

Metaverzum će imati značajnu ulogu u transformaciji zabave, obrazovanja, rada i socijalizacije
Objavljeno 13. svibnja, 2022.

Hrvatski Telekom organizirao je prvi metaverse događaj koji se potpuno odvio u virtualnom prostoru, gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti.



Metaverzum je evoluirana verzija interneta, odnosno golema interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova koje velik broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu. Jedna od ključnih karakteristika metaverzuma je optimizirano osobno iskustvo, navode iz HT-a. Posrijedi je potencijalno iduća velika era računarstva, u kojoj će se fizički svijet povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktično svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija do energetike, arhitekture, građevinarstva… Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u idućim godinama, s time što su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura – 5G, Wi-Fi 6, 6G mreže, cloud...



HT je već testirao i 5G+ u živoj mreži na 26GHz, tehnologiju koja omogućuje višegigabitne brzine, do 4 Gbit/s, i odzivom ispod deset milisekundi, a koje su iznimno važne za razvoj metaverzuma i stvaranje cijeloga novog ekosustava. HT, ističu iz te kompanije, već sada ima infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag, jer je ukupna duljina niti optičkih kabela HT-a 768 tisuća kilometara. Protekle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200 posto.



Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja kojima su prolazili novinari s pomoću svojih, specijalno dizajniranih, avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i šopinga, preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima. "Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno dopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava diljem Hrvatske omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove", rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a. Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj pokazao je neslućene mogućnosti virtualnih svjetova predstavivši metaverzum kao potencijalno funkcionalnog nasljednika weba.

Dijana Pavlović
Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj pokazao je neslućene mogućnosti virtualnih svjetova