Novosti
PREKOGRANIČNA POTROŠNJA U BIH

Ulje i deterdžent skuplji, gorivo i sokovi su jeftiniji
Objavljeno 16. travnja, 2022.
U prva tri mjeseca 2021. bilo je 2037 zahtjeva za povrat PDV-a, ove godine 15.093

Potrošnja Slavonaca u susjednoj Bosni i Hercegovini, prema podacima o broju odobrenih zahtjeva za povrat PDV-a, koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, polako raste, iako je još daleko od brojki iz 2019., prije pojave koronavirusa, kada su u prekograničnom šopingu prosječno dnevno ostavljali više od pola milijuna kuna.Sokovi i pivo


Ipak se, na temelju usporedbe podataka za prva tri mjeseca 2022. i lani, može zaključiti da se sa smirivanjem pandemije Slavonci u ovoj godini počinju vraćati starim navikama kupnje u BiH. U prva tri mjeseca 2021. podnijeli su 2037 zahtjeva za povrat PDV-a, a u prvom tromjesečju ove godine njih 15.093. Kao strani državljani ondje kupuju 17 posto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a u toj zemlji. Do pojave epidemije potrošnja je iz godine u godinu rasla i rušila rekorde.

U prva su tri mjeseca ove godine preko pet graničnih prijelaza iz BiH prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji iznijeli kupljenu robu ukupne vrijednosti od 5,1 milijun konvertibilnih maraka (KM), približno 19,7 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-a od 3,86 kuna za jednu marku). Na taj su iznos zatražili povrat PDV-a u iznosu od 745.500 KM-a, približno 2,9 milijuna kuna. Prema vrijednosti robe prednjači granični prijelaz Orašje (1,84 milijuna KM), a slijede Gradiška (1,27 milijuna KM), Brčko (945.000 KM), Šamac (654.000 KM) i Brod (423.000 KM).

I ovih dana, uoči Uskrsa, brojni Slavonci odlaze preko granice i pune prtljažnike svojih automobila. Sudeći prema viđenome u šoping-centru na ulazu u Orašje najtraženiji su sokovi i pivo. “Za gajbu piva ovdje plaćam 80 kuna, a sokove Sensation od litru i pol šest kuna, jeftiniji su i ledeni čaj i voda Jana s okusima voća, Sky cola… Za Uskrs će nam doći rodbina iz Njemačke, imat ćemo mnogo gostiju i stvarno nam se isplati doći samo i zbog pića”, kazao nam je Zlatko iz Županje. Dodaje da je mnogo toga i u Bosni poskupjelo, pojedini su artikli i skuplji nego u Hrvatskoj, primjerice ulje, WC papir, deterdženti i oplemenjivači za rublje, ali dosta je toga, napominje, povoljnije. Za kupnju veću od 100 KM-a ostvaruju pravo na povrat poreza, što im je dodatna ušteda.

”Šumeći Supradyn u ljekarni u Orašju platila sam 50 kuna, a kod nas u Vinkovcima je 73 kune, i Operil kapi za nos deset su kuna jeftinije. Kćerka mi ovdje redovito kupuje Eucerin proizvode koji su također mnogo povoljniji”, govori nam Ana iz Vinkovaca. Dodaje da joj je drago što se život konačno vraća u normalu. Priznaje da su joj nedostajali odlasci u Bosnu, posebice zbog duhana. Mnogo je Slavonaca ovih dana potegnulo i prema Lončarima po PVC stolariju.

Lani najveći pad


Ograničenja i poseban režim prelaska državne granice, kao preventivne mjere u suzbijanju širenja bolesti COVID-19, u prošloj su godini osjetno srezali potrošnju u susjednoj nam državi. U prva tri mjeseca 2021. Slavonci su u prodavaonicama u Bosni potrošili 832.000 KM-a, približno 3,2 milijuna kuna, čak šest puta manje nego u istom razdoblju ove godine. Usporedbe radi, u prvom su tromjesečju 2020. u prekograničnom šopingu ostavili 8,5 milijuna KM-a, približno 33 milijuna kuna. U prva tri mjeseca 2019. potrošnja je iznosila nešto više od 38 milijuna kuna.

Uz pandemiju koronavirusa, smanjenju potrošnje zasigurno su pridonijele i izmjene Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značenja. To je dovelo i do rigoroznijih carinskih kontrola na granici. Iz BiH se u Hrvatsku od 1. siječnja 2021. može unijeti najviše dvije kutije cigareta, umjesto dotadašnje šteke - deset kutija. Umjesto ranijih 250 grama duhana, bez naplate nameta, sada se smije unijeti 50 grama.Marija Lešić Omerović
19,7

milijuna kuna vrijednost je robe koju su građani iznijeli u prva tri mjeseca ove godine preko pet graničnih prijelaza iz BiH prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

VEĆA POTROŠNJA
U prva tri mjeseca ove godine strani su državljani u BiH ostavili ukupno 14,3 milijuna konvertibilnih maraka (55,2 milijuna kuna), i na taj su iznos zatražili približno 2,1 milijuna KM-a povrata PDV-a (8,1 milijun kuna). Podnesen je ukupno 48.191 zahtjev na ukupno 43 prijelaza. U odnosu prema godini ranije, potrošnja je povećana dva i pol puta. U prva tri mjeseca 2021. stranci su potrošili 5,4 milijuna KM (20,8 milijuna kuna) i na temelju 21.111 zahtjeva zatražili su 780,5 tisuća KM povrata poreza (oko tri milijuna kuna).

Možda ste propustili...

INFLACIJA NAJJAČE POGAĐA STANOVNIKE MAĐARSKE

Hrana u eurozoni skuplja 7,8 posto

KOMEMORACIJA U NAŠICAMA ZA PREMINULOG HRVOJA ŠIMIĆA

Anušić: Hrvoje je imao karakter

VELIKI PROIZVOĐAČI SVINJA: SITUACIJA JE ALARMANTNA

Neizravne štete od afričke svinjske kuge dosegnule su pet milijuna eura

Najčitanije iz rubrike