Novosti
NASTAVA U EPIDEMIJSKIM UVJETIMA

Drugo polugodište u većini
škola počelo u učionicama,
samo malobrojni online
Objavljeno 10. siječnja, 2022.

U većini škola drugo polugodište počelo je u ponedjeljak u učionicama, odnosno prema modelu A, dok će se nastava online ovoga tjedna odvijati u 24 škole u osam županija, a prema mješovitom modelu u jednoj srednjoj školi u Istarskoj županiji. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, od 24 škole u kojima se će nastava odvijati prema modelu C, odnosno online, 14 je osnovnih i deset srednjih škola.



Nastava u školama Osječko-baranjske županije započela je uživo. Kako je za Glas Slavonije rekla Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, zahtjeva za online nastavom nije bilo te su se učenici osnovnih i srednjih škola nakon zimskih praznika okupili u školskim klupama. "Za sada sve škole šalju informacije da su nastavu započele uživo, sve je dobro uhodano. Ako ravnatelji procijene da je potrebno da razredni odjel ili cijela škola prijeđu na B ili C model, upućuju nam zahtjev koji mi odmah odobravamo, no za sada nismo dobili takve zahtjeve", kaže pročelnica Glavaš-Kul.

Kako je u petak izjavio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj, regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom. Dodao je kako Vlada sve vrijeme inzistira na tome da se nastava održava uživo. Online nastava, rekao je Fuchs, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece. "Mjere u školama ostaju kakve su i do sada. U studenome je donesena odluka da svi učenici od 5. razreda nadalje prilikom izvođenja nastave nose maske. Djeca od 1. do 4. razreda ostaju u tzv. balončićima, uz iznimke kad se ne može drukčije organizirati čuvanje djece i produžena nastava", rekao je Fuchs. Procijepljenost nastavnika je oko 71 posto.

Prema modelu C nastava će se održavati u sedam škola na području Zadarske županije - pet u Zadru te dvije na Pagu. Pet ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri čemu će u Srednjoj školi Brač u Supetru, Srednjoj školi "Jure Kaštelan" u Omišu, OŠ majstora Radovana u Trogiru i Srednjoj školi braće Radića u Kaštel Štafiliću nastava online biti ovaj tjedan, a u OŠ fra Karla Balića u Šestanovcu i sljedećega tjedna, do 21. siječnja. Nastavu će online pratiti i učenici četiriju osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji, kao i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovoga će se tjedna model C primjenjivati i u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji (Sisačko-moslavačka županija) i u OŠ Cavtat za učenike od 5. do 8. razreda (Dubrovačko-neretvanska županija). Učenici od 5. do 8. razreda OŠ Ivanja Reka (Grad Zagreb) online nastavu pratit će do 19. siječnja. I.Alilović/H
VSŽ: ČETIRI ŠKOLE U C MODELU
Četiri osnovne škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji - u Vrbanji, Štitaru, Strošincima i Privlaci - na temelju procjene epidemiološke situacije zatražile su nastavu po modelu C, online. Jadranka Mustapić Karlić, v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ-a, kaže kako su od srednjih i osnovnih škola kojima je osnivač Županija, s online nastavom krenule samo četiri osnovne škole. “U svih 15 srednjih škola kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija krenula je nastava prema modelu A, odnosno u školi. Od ukupno 41 osnovne škole, gdje je osnivač Županija, samo su četiri škole zatražile da idu prema modelu C, i to se odnosi na ovaj tjedan, znači od 10. do 14. siječnja”, kaže Jadranka Mustapić Karlić. U Vinkovcima je svih sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad krenulo s nastavom uživo. “Sve škole pitali smo, s obzirom na situaciju, odnosno broj zaražene i djece i djelatnika, smatraju li da treba radi sigurnosti prijeći na online nastavu, međutim nitko to nije zatražio. Tako su sve naše osnovne škole krenule s nastavom prema modelu A”, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. M.F.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru