Novosti
RAZMIŠLJA SE O OBVEZNOM CIJEPLJENJU

Za dokazivanje COVID-a uskoro će biti dovoljno brzo antigensko testiranje
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
PCR test više neće biti obvezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje COVID-19 i dobivanje EU-ove digitalne COVID potvrde, najavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem posjetio KBC Split, reagiravši na novinarske primjedbe o dugom čekanju na PCR testiranje.

S tim u vezi u utorak će se održati sastanak HZJZ-a i HZZO-a da se radi dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi. "To je odgovor na pojavu nove varijante virusa", poručio je Beroš. S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna COVID potvrda koja će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test. Podsjetio je i na stupanje na snagu novih mjera, prilagođenih novoj varijanti koronavirusa.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto. "Bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedjeljak kada je novozaraženih bilo 1103", istaknuo je ministar nakon posjeta KBC-u Split u kojemu je ovih dana stanje dramatično zbog velikog priljeva bolesnika. Poražavajućim je ocijenio podatak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva i to što "mlađi nagovaraju starije da se ne cijepe". Ponovio je kako obvezno cijepljenje za sada nije opcija, ali ako se stanje pogorša, i o tome će se razmišljati. Pozvao je građane da razmišljaju o idućoj turističkoj sezoni jer postoji mogućnost da EK procijepljenost domicilnog stanovništva uvede kao uvjet za dolazak svojih turista.

Ministar i premijer došli su u KBC Split zahvaliti osoblju na COVID odjelima. Riječ je o 85 liječnika, 270 sestara i 38 nezdravstvenih djelatnika, kojima je u ispomoć stiglo još 18 sestara - iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i drugih gradova. Zbog omikron-varijante bolnice se sve više pune, no znatno više u primorskim nego u kontinentalnim regijama, koje su bolje procijepljene. S tim u vezi Beroš je usporedio KBC Split i KBC Osijek. "U KBC-u Split popunjenost kreveta je 92,7 posto, respiratora 56,79 posto, u usporedbi s Osijekom gdje je popunjenost kreveta 51,85 posto, a respiratora samo 14,12 posto". Također je izvijestio da je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 66,59 posto odraslog stanovništva, a trećom dozom 594.120 osoba.

Premijer Plenković ponovno je naglasio važnost cijepljenja i primanja booster doze, pogotovo stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se bilježi velik broj novih slučajeva zaraze. "Posebno pozivam starije sugrađane koji su u najvećem riziku, sve one koji su iznad 60 godina, na njima je i na njihovim obiteljima da im pojasne i prenesu zašto je dobro cijepiti se i na taj način imati veću zaštitu", istaknuo je Plenković.

U cijeloj su Europi zdravstveni sustavi ponovno pod velikim pritiskom zbog brzog širenja omikron-varijante koronavirusa tijekom blagdana, a stručnjaci upozoravaju da vrhunac zaraze tek dolazi. H/D.Pav.
VRIJEDI SAMO U RH
Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) priopćila je u ponedjeljak kako se EU digitalna COVID potvrda izdaje isključivo na temelju pozitivnog PCR testa i vrijedi 180 dana dok liječnička potvrda o preboljenju na temelju brzog antigenskog testa vrijedi samo na području Hrvatske. Iz AKD-a podsjećaju kako EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju mogu zatražiti osobe čiji su podatci o pozitivnom PCR testu upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva. Potvrda se može zatražiti online preko portala e-Građani, u nekoj od poslovnica HZZO-a te u ljekarnama, ovlaštenim laboratorijima i na drugim lokacijama izdavatelja. Potvrda se ne može izdati u slučaju kada osoba ima pozitivan nalaz testiranja unatrag 11 dana od dana podnošenja zahtjeva za potvrdu.