Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: SEDMERO PREMINULIH U DANU

Omikron ponovno povećao interes za cijepljenjem, najviše boosterom
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
Procijepljenost odrasle populacije u Osječko-baranjskoj županiji blizu je 65 posto, a ukupne populacije 55 posto, što je u odnosu na prosjek Hrvatske jako dobro. Ipak, od početka prosinca do 7. siječnja u županiji se bilježi porast broja pozitivnih osoba na koronavirus, i očito je to danak opuštanja za božićne i novogodišnje blagdane. "Iz četvrtog skočit ćemo u peti val, nadam se da će on biti blaži. Ali to ne znači da neće biti opterećenja za zdravstveni sustav, stoga molim građane da se otrijezne, pred onima koji se nisu cijepili stojimo raširenih ruku, pozivam ih da poštuju slovo znanosti, zaštite sebe i sve svoje", istaknuo je u petak dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Njegove riječi i apele potvrđuje i izvješće županijskog Stožera civilne zaštite iz kojega su u petak izvijestili o 162 novopozitivna, ali, nažalost, i sedmero preminulih osoba zbog COVID-a. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a za područje županije obrađeno je 327 uzoraka, od kojih je 162 bilo pozitivnih na koronavirus. Najviše novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka (79) i Đakova (23), a zaraženi se bilježe u još dvadesetak naselja u cijeloj županiji. Hospitalizirano je 87 osoba, na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 67, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 20 pacijenata. Na respiratoru je 12 pacijenata. Preminulo je sedam osoba, u dobi od 56 do 93 godine. U samoizolaciji trenutačno se nalazi 435 osoba.

Vezano uz pojavu novog soja omikrona, u Hrvatskoj se ponovno bilježi povećan interes za cijepljenjem, uz prvu i drugu dozu sada se preferira i treća, tzv. booster doza.

"Uspostavljeni model cijepljenja u Osječko-baranjskoj županiji je jako dobar i protočan. Od ponedjeljka do petka cijepimo od 8 do 13 sati, u Drinskoj ulici, cijepe dva tima u otvorenom pristupu (bez najave, sve doze), a od 14 do 19 sati uključuje se i Dom zdravlja. Tom dinamikom u Osijeku se u jednom danu cijepi do 1300 osoba", izvijestio je dr. Kraljik. Cijepi se i u ostalim gradova županije koji primjenjuju dva puta u tjednu ovakav osječki pristup. D.Kuštro
CIJEPLJENJE U BELOM MANASTIRU I ĐAKOVU
Pojačani su zahtjevi za testiranjem, a u subotu se može testirati na koronavirus u Osijeku u KBC-u i ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. U Osijeku ovaj vikend neće biti cijepljenja, ono se nastavlja od ponedjeljka, pet dan u tjednu. U subotu se organizira cijepljenje u Belom Manastiru, a u nedjelju u Đakovu. “Cijepljenje je slobodno, ​bez naručivanja. Budite strpljivi dok ste u redu, raskomotite se kada dođete u zonu cijepljenja kako bi bila što bolja protočnost”, poziva dr. Kraljik te dodaje kako će treća doza cjepiva podići razinu imuniteta, što će protiv omikron-varijante, za koju se tvrdi da izaziva blaže simptome, još jedanput pomoći da ostanemo okrznuti, a ne pokošeni ovom bolešću.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju