Novosti
U PONUDI JE TOČNO STOTINU USLUGA

Portal e-Građani sada koristi više od milijun i pol građana
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
Omogućeno predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u katastar

Početak godine hrvatskim građanima i poduzetnicima koji su korisnici portala e-Građani donio je mogućnost korištenja nove usluge, a riječ je o "Jedinstvenoj informacijskoj točki – Sustavu katastra infrastrukture". Pružatelj usluge je Državna geodetska uprava, a njome je omogućeno predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem te pretraživanje, zaprimanje i distribucija obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima i eksport obavijesti vlasnicima/upraviteljima infrastrukture za objavu na njihovim web stranicama. Sustav katastra infrastrukture uključuje prikaz podataka jedinstvene baze o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima na infrastrukturi.



Zanimljivo je da se radi o jubilarnoj, stotoj usluzi koju građani i poduzetnici mogu koristiti za brzu i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom. Portal e-Građani je 2021. godine doživio redizajn, čime su u fokus stavljene potrebe i način na koji građani koriste svoj digitalni identitet. Uveden je novi element - navigacijska traka, koja omogućava funkcionalnosti jedinstvene prijave i odjave, prilagodbe pristupačnosti (kontrast, disleksija) te dohvaćanje podataka o korisniku putem OIB-a bez obzira na to radi li se o fizičkoj osobi ili poslovnom korisniku. Redizajnirani sustav e-Građani omogućio je novu funkcionalnost preko koje roditelj može pristupati usluzi za svoje dijete, a ovlaštena osoba za tvrtku. Prijavom u sustav e-Građani svaki se korisnik automatski prijavljuje u uslugu Moj profil. Profil korisnika omogućuje kreiranje prečica na usluge koje često koristi te podešavanja postavki poput automatskih dozvola ili postavljanja adrese za obavještavanje o porukama koje pristižu u korisnički pretinac. E-Građani mogu pregledati sve elektroničke usluge preko kataloga usluga. S pomoću niza filtara mogu brže i lakše naći baš onu uslugu koja im je potrebna, a vidjet će i koje je razine sigurnosti, pa će stoga i odabir vjerodajnice, kojom se potrebno prijaviti, postati puno jednostavnije. Uvedene su tada i nove tri sigurnosne razine radi ujednačavanja na europskoj razini.

Usluge na portalu e-Građani koristi više od 1,57 milijuna građana čiji se broj u protekloj godini povećao gotovo za 25 posto. U šest mjeseci 2014. godine zabilježeno je 98.754 korisnika, a na kraju 2015. već je bilo više nego dvostruko korisnika, odnosno 230.277. Svake se sljedeće godine broj korisnika povećavao, te je tako u pet godina broj korisnika povećan za 712.697 građana, što znači da je na kraju 2019. godine bio 811.451 korisnika. No pravi "bum" korisnika portal doživljava već u prvoj pandemijskoj 2020. godini, kada je zabilježen godišnji prirast od 380.870 korisnika. U 2021. broj korisnika je porastao za 379.626 građana, što znači da je u dvije pandemijske godine broj korisnika portala e-Građani u Hrvatskoj porastao za 760.496, što je 50 tisuća korisnika više nego u pet prethodnih godina.



Tomislav Prusina
USLUGE KORIŠTENE 81 MILIJUN PUTA
Portal e-Građani je projekt Vlade RH koji na jednom mjestu pruža informacije i elektroničke usluge, a na taj način građani i poduzetnici mogu u svoje ime, u ime svoje djece ili osoba za koje su skrbnici, kao i u ime svog poslovnog subjekta pristupati javnim elektroničkim uslugama koje pružaju tijela javnog sektora. Osnovni cilj javnih elektroničkih usluga je građanima i poduzetnicima uštedjeti vrijeme, pružiti komunikaciju s bilo kojeg mjesta te brzo i efikasno rješavanje zahtjeva upućenih prema tijelima javnog sektora, bez odlaska u neku od institucija koristeći digitalne tehnologije. Od ukupno 100 usluga koliko ih je trenutačno dostupno na portalu e-Građani najčešće korištene su usluge EU digitalna COVID potvrda, e-Matične knjige, e-Usluge MUP-a, e-Porezna, e-Dnevnik za roditelje i Portal zdravlja. Usluge su korištene gotovo 81 milijun puta, a samo u 2021. godini više od 33,5 milijuna puta, a tome je najveći razlog i mogućnost samopopisivanja u vrijeme popisa stanovništva.

Možda ste propustili...