Novosti
MIR I RAZGOVOR UMJESTO DESTABILIZACIJE

Plenković: Snažno zagovaramo europsku perspektivu Ukrajine
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Zelenskij je zahvalio hrvatskom premijeru na podršci suverenitetu

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu su u Kijevu potpisali Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. Plenković je kazao da je potpisivanje samo konkretizacija onoga što Hrvatska već godinama radi. "Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njezine europske reformske procese", poručio je.



Plenković je u srijedu započeo dvodnevni službeni posjet Ukrajini sastankom s premijerom Denisom Šmihalom, a potom i s predsjednikom Zelenskijim, s kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i regiji te prijenosu hrvatskih iskustava iz mirne reintegracije okupiranih područja. U izjavi novinarima, hrvatski je premijer istaknuo da ovi susreti zrcale prijateljske i bliske odnose između dvaju naroda i dvije zemlje. Izdvojio je da je prije 30 godina Ukrajina bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Republiku Hrvatsku, koja je tada tek stjecala međunarodni subjektivitet i izlazila na međunarodnu pozornicu. "Tu činjenicu mi u Hrvatskoj posebno cijenimo i poštujemo, i ona je bila zalog njegovanja jako kvalitetnih i dobrih odnosa između dvije zemlje", poručio je. Izvijestio je da se razgovaralo o jačanju političkog dijaloga i razmjeni iskustava. "Jedno od njih zasigurno je i jedinstveno iskustvo koje ima Hrvatska kao članica Europske unije, a to je u 1990-im godinama mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, tada jedinog preostalog okupiranog područja u Hrvatskoj - uz pomoć međunarodne zajednice, Ujedinjenih naroda i snažan angažman SAD-a. I to iskustvo već godinama smatram da bi bilo izrazito korisno za Ukrajinu, s obzirom na činjenicu da i ona danas ima okupirana područja", rekao je.

Zelenskij je izrazio zadovoljstvo posjetom hrvatskog premijera Plenkovića koji je, naglasio je, prijatelj Ukrajine. "Danas je napravljen veliki korak na putu povećanja međusobnog prijateljstva i uzajamne suradnje između dviju zemalja", kazao je, zahvalivši hrvatskom premijeru na podršci suverenitetu Ukrajine. Naglasio je i da je Hrvatska šesta država s kojom je Ukrajina potpisala Deklaraciju o europskoj perspektivi te zemlje.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osvrnuo se na sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ocijenio je dobrim da se taj razgovor dogodio. "Čini mi se da poslane poruke idu za tim da dođe do deeskalacije napetosti i da se svi razgovori vode diplomatskim i mirnim putem. Vrlo je snažna i jasna poruka američkog predsjednika. On na neki način artikulira i stav svih saveznika, pa možemo slobodno reći da takve poruke dijele i članice Europske unije", rekao je Plenković, dodavši da će se o Ukrajini razgovarati u srijedu u Bruxellesu na sastanku Europskoga vijeća i Istočnog partnerstva. "Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine", poručio je.


Dijana Pavlović
OTVARANJE UREDA HTZ-a U KIJEVU
Važnom dimenzijom posjeta Ukrajini premijer Plenković ocijenio je gospodarsku suradnju. U srijedu je održan i sastanak Hrvatsko-ukrajinske gospodarske komisije, kojom je supredsjedao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. U kontekstu gospodarske suradnje, hrvatski premijer kazao je da se u zadnjih pet godina udvostručila ekonomska i trgovinska razmjena između Ukrajine i Hrvatske. "Sa mnom je došlo više od 60 predstavnika hrvatskih kompanija, ukupno 90-ak gospodarstvenika, koji će razgovarati o unaprjeđenju suradnje, potpisivanju ugovora, ulaganja i povećanja ukupne razmjene između dvije zemlje", izdvojio je premijer Plenković. Dodao je da su turisti iz Ukrajine u ovoj godini ostvarili više noćenja u Hrvatskoj nego rekordne 2019. godine. "Pravi je trenutak za jedan iskorak Hrvatske prema Ukrajini, stoga ćemo donijeti odluku da se u Kijevu otvori Ured Hrvatske turističke zajednice, kako bismo dodatno popularizirali i približili Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima te na taj način napravili dodatni korak u našoj suradnji", istaknuo je.

Možda ste propustili...