Svijet
BLIZU GRANICE 94.000 RUSKIH VOJNIKA

Moguća je velika ruska ofenziva
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da za kraj siječnja sprema vojnu ofenzivu velikih razmjera, izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov. On kaže da Ukrajina neće ništa učiniti što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da je spremna braniti se ako Rusija napadne.

- Naše obavještajne službe analiziraju sve scenarije, uključujući i onaj najgori. Dale su do znanja da postoji vjerojatnost eskalacije velikih razmjera sa strane Rusije. Najizgledniji vremenski okvir za to je kraj siječnja - rekao je Reznikov. Ukrajina je digla uzbunu jer su ovih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi na granici. Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob mogao buknuti u pravi rat. Kijev čini pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju. "Eskalacija je izgledan scenarij, ali nije neizbježan i naš je zadatak spriječiti ga", kaže Reznikov.

Kremlj je uzvratio optužbom da je proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - "izravna prijetnja" Rusiji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti. Moskva odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i optužuje Ukrajinu da je "prijetnja" Rusiji, a da se NATO želi proširiti do njezinih granica.

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken upozorio je u četvrtak ruskog kolegu da će Moskva platiti "visoku cijenu" ako napadne Ukrajinu i poziva je da pronađe diplomatski izlaz iz krize. Lavrov kaže da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke "geopolitičke igre". Blinken je kazao i da su veliki izgledi za razgovor dvaju predsjednika, Joea Bidea i Vladimira Putina. I Kremlj kaže da se to priprema, a razgovor bi bio preko videopoziva. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike