Novosti
FEELSGOOD I BE-ON

Ulaganje za pomoć blokiranima
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, sklopio je ugovor o ulaganju u startup BE-ON specijaliziran za savjetovanje građana u financijskim poteškoćama. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,3 milijuna eura koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi. "Pozitivni utjecaj na društvo jedan je od osnovnih kriterija kojima se Feelsgood vodi pri odabiru poduzeća u koja će uložiti. Taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira na to radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi", navode iz tog fonda.

U Hrvatskoj je trenutačno više od 240.000 ovršenih potrošača, što je neznatno manje nego lani, ali je njihov dug gotovo 5 posto veći te samo glavnica iznosi 18,2 milijuna, a kamate još dodatnih 6,8 milijardi kuna. Osim toga, procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade. BE-ON ima ulogu savjetodavca takvim građanima, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji su samostalno osmislili, a posjeduju i sva potrebna odobrenja. "Ovo je značajna investicija i priznanje za ono što radimo već tri godine – pomažemo građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da iziđu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja. Ono što nas razlikuje od ostalih financijskih savjetnika je vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima, pa tako od 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izići iz blokade te povećati kvalitetu svog života", istaknula je Sabine Gradištanac Škrgatić, direktorica u BE-ON-u.

"Jako nas veseli što smo realizirali još jednu važnu investiciju u domaću tvrtku koja osigurava mjerljiv pozitivan društveni učinak. Tako će naše ulaganje sigurno pomoći da BE-ON odblokira što veći broj građana koji su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji", poručio je Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood. D.Pav.