Novosti
UGROŽEN IM JE POSAO

Lovci na tartufe plaše se klimatskih promjena
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Istra je i dalje rijetko područje izvan poznate talijanske regije Albe koje može proizvesti vrhunske bijele tartufe

Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen. Slikovite šume istarskog poluotoka sa specifičnom mikroklimom odavno su poznate po proizvodnji nekih od najfinijih bijelih tartufa, čija je cijena ove godine rasla do 2500 eura za kilogram.



Porast temperature i manje oborina izazvanih klimatskim promjenama te u kombinaciji sa smanjenjem razine vode i gubitkom staništa, mogli bi ugroziti prirodni inkubator prijeko potreban za proizvodnju luksuznoga prehrambenog sastojka. "Teže je pronaći tartufe, nego ih prodati", žali se francuskoj agenciji AFP Darko Muzica, predsjednik Udruge tarfufara Istre, zagovaračke skupine koja vodi kampanju za zaštitu bijelog tartufa na poluotoku. Loše gospodarenje šumama također je ugrozilo buduće berbe tartufa, a vladajući daju prednost drvnoj industriji.

Strah za budućnost tartufa u Istri povezuje se s dugom ljubavi prema toj kulinarskoj deliciji u Hrvatskoj. Istra je turističko središte Hrvatske, ali je na tržištu tartufa često zasjenjuje susjedna Italija. A taj je novac itekako potrebno zaraditi, pa se lovci na tartufe u pratnji posebno treniranih pasa, provlače kroz guste nizinske šume blizu Motovuna u nadi da će pronaći bijelo zlato.

- Traži! Traži! - govori znanstvenik Željko Zgrablić, dok njegova dva psa grebu po tlu. Nakon što je iskopao gornji sloj tla, Zgrablić pažljivo vadi bijeli tartuf koji teži oko 20 grama i mogao bi mu donijeti i do 130 eura. To je uobičajena scena tijekom sezone istarskih bijelih tartufa koja traje od rujna do kasnog prosinca.

Istra je i dalje jedno od rijetkih područja izvan poznate talijanske regije Albe koje može proizvesti vrhunske bijele tartufe zahvaljujući svojoj vlažnoj klimi i alkalnom tlu koje jestivim gljivama daje jaku aromu i optimalnu gustoću. "Teški su, imaju dobar oblik, što ih čini proizvodom vrhunske kvalitete", kaže Zgrablić.

Lokalna udruga lovaca na tartufe počela je kampanju za "zaštićenu oznaku izvornosti" EU-a. Bude li odobren, zagovornici kažu da će taj certifikat pomoći u boljem gospodarenju šumama u regiji zaustavljanjem njihove "iracionalne devastacije", da će jamčiti autentičnost tartufa i pomoći podizanju svijesti o naporima za njihovo očuvanje.




Milan Bugarić
MILIJUNE DOLARA VRIJEDNA INDUSTRIJA
Prve pisane bilješke o tartufima u Istri potječu iz davne 1920. godine, kad je istarski poluotok pripadao Italiji. Industrija je znatno narasla u zadnja dva desetljeća i zarađuje milijune dolara godišnje, što je Istru potaknulo da se brendira kao "zemlja tartufa". Navala na tartufe počela je 1999., nakon što je otkriven tartuf težak 1,31 kilogram, koji je u to vrijeme bio Guinnessov rekorder. "Taj je događaj potaknuo lavinu interesa za tartufima", kaže njegov otkrivač Giancarlo Zigante, bivši lovac i ugostitelj.

Možda ste propustili...