Novosti
NATAŠA TRAMIŠAK O SLUČAJU "SOFTVER":

"Dokumentaciju koja se spominje nisam ni imala u rukama"
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Ministrica Nataša Tramišak, komentirajući u petak napise pojedinih medija o tome da je poslala Uskoku prijave u slučaju "Softver" protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, rekla je da ne može govoriti o detaljima svega onoga što je u tijeku, osim da je početkom rujna OLAF došao u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i zatražio određenu dokumentaciju. "U stručnim službama Ministarstva izuzeli su traženu dokumentaciju, nakon čega je došlo do određenog postupanja. Konkretno tu dokumentaciju nisam ni imala u svojim rukama niti mi je, u krajnjoj mjeri, poznata. Naša je uloga što kvalitetnije i bolje apsorbirati europska sredstva, uložiti ih u prave i konkretne projekte, podići gospodarski razvoj Hrvatske prvenstveno. Projekti prolaze stroge sustave kontrole, svaka aktivnost i svaki trošak imaju više različitih sustava kontrole. Ako se u bilo kojem koraku utvrdi sumnja na nepravilnost, dolazi do reakcije određenih tijela, u ovom slučaju OLAF-a, i što će dalje s tim biti, ne mogu znati", zaključila je Tramišak.

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako će vladajuća većina podržati izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, kao i nju, nakon što je Antikorupcijsko vijeće odbilo izvještaj i zatražilo njezinu smjenu. U komentaru da oporba traži i njegovu ostavku zbog pritiska na DORH u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, rekao je: "S njima smo se poigravali na aktualnom satu, ako treba ponovno, možemo opet."
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je u Saboru kako u 18 mjeseci njezina mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju činio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa. "Ne", kratko je i rezolutno odgovorila Branku Bačiću (HDZ), koji joj je postavio to pitanje. "Samostalna sam i neovisna osoba, nisam lutka na koncu. Kad bi netko brojio, više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih", odgovorila je Martini Vlašić Iljkić (Klub SD), koja ju je prozvala da nije samostalna i pitala kada će dati ostavku.

Zlata Hrvoj Šipek priznala je kako joj je neugodno zbog nastale situacije sa "slučajem Žalac", no i odbacila optužbe da je govorila neistine ili skrivala informacije.T.Prusina/H