Sport
REMI KOD PRVAKA DRŽAVE

Priča o umjetničkom dojmu brzo pada u zaborav, najvažnije je - ne izgubiti
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Iako su konstantno bili izloženi snažnom Dinamovom pritisku, bijelo-plave su minute dijelile do pobjede

Nogometaši Osijeka donijeli su bod s teškog gostovanja u Maksimiru. Nakon susreta s Dinamom osjećaji su bili malo podijeljeni iz dva razloga.



Prvi je što su bijelo-plavi bili prokleto blizu pobjedi, imali su prednost do posljednjih desetak minuta, a drugi je način na koji su igrali u Maksimiru. Uoči susreta mnogo se pričalo o hrabrosti i odvažnosti, međutim, dobrim dijelom tih kvaliteta u igri Osijeka nije bilo. Bijelo-plavi su bili zbijeni u mišju rupu u velikom dijelu susreta, i to opet iz dva razloga.

Previše respekta


Jedan je pritisak i agresivnost koju je nametnuo Dinamo, a drugi Osijekova neambicioznost kada je trebalo izlaziti iz defenzivnog bloka po osvojenoj lopti. Ta dva detalja stvorila su sliku kakvu nismo očekivali. Osijek je veliki dio vremena proveo u "bunkerčini" kakvu već dugo vremena nije igrao u Maksimiru. Pretpostavljamo kako takav scenarij nije želio ni trener Osijeka Nenad Bjelica. Plan je bio drugačiji. Čvrsta obrana trebala je biti temelj, jer bez nje u Maksimiru teško da se možeš dobro provesti. I taj dio plana momčad je ispunila vrlo dobro, ali u onom drugom, kada je trebalo napasti, sigurno nije ispunila sve što je pripremano.

Trebao je Osijek imati više odlučnosti i hrabrosti u otvaranjima kada bi zaustavljao napade Dinama, jer bi na taj način suparniku pokazao kako ne može baš sasvim komotno igrati s posljednjom linijom postavljenom na centru. Izostao je pravi pritisak na sredini terena gdje ga je trebalo raditi. Dinamovi stoperi, posebice Josip Mišić, bez pravog pritiska mogli su započinjati i organizirati kontinuirane napade. U tom dijelu Osijek je mogao, i morao, bolje, jer bi vjerojatno dobio više prilika za ugrožavanje Livakovića, a samim time bi i ukupna slika utakmice bila drugačija.

- Mislim da možemo svakako igrati bolje od ovog što smo prikazali u Maksimiru. Možda je još uvijek kod naših igrača prevelik respekt prema Dinamu. Opet smo pokazali da se možemo nositi s njima, odigrati kvalitetnu utakmicu. Ovaj je bod poticaj nama i našim navijačima. Mislim da je konačni ishod realan, jer je Dinamo do te 80. minute imao pritisak i nekoliko dobrih šansi. Mi smo tek kod prelaska na formaciju 5-4-1 postali opasni iz polukontre i kontre, pa i obrambeno stabilni. Prije toga, Dinamo je imao početkom drugog poluvremena dvije izgledne šanse, pa i u prvom poluvremenu učestalo je prijetio. Na kraju možemo biti zadovoljni, bez obzira na to što nam se dugo smiješila pobjeda - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Pitanje je koliko je rano vodstvo koje je Osijeku donio Ivan Fiolić odredilo način Osijekove igre. Ne možemo reći kako smo uživali u načinu na koji su bijelo-plavi igrali, ali nogomet nije umjetničko klizanje. U njemu bodova za umjetnički dojam nema. Uostalom, dovoljno je sjetiti se Osijekova zadnja dva gostovanja u Maksimiru. Oba puta Osijek se kući vratio s mnogo pohvala za igru, ali i praznih šaka, jer je oba susreta izgubio. Ovaj put nije ušao u otvorenu bitku s "modrima", što bi tog poslijepodneva vjerojatno bila loša odluka, s obzirom na to kako je Dinamo bio raspoložen, pa je do same završnice susreta pobjeda bila na vidiku.

Propušten nokaut


Bijelo-plavima može se spočitnuti nedostatak napadačke ambicije i ideje koji je proizišao samo iz premalo kvalitetnih otvaranja po oduzetoj lopti, ali i takav Osijek je imao Dinamo na konopcima. U 75. i 78. minuti imao je dvije lijepe prilike za zabiti drugi pogodak kojim bi pitanje pobjednika vjerojatno bilo riješeno. No, dobar udarac Miereza obranio je Livaković, a Hiroš je u možda i boljoj situaciji mogao s 13 metara pucati daleko bolje.

- Mogli smo, možda, izdržati još tih desetak, petnaestak minuta i sačuvati vodstvo, ali ipak treba reći da smo igrali protiv kvalitetne momčadi, s jakim individualcima. Gol smo primili možda i u najboljoj fazi naše igre, iz jednog prekida, dok nam Dinamo nije stvarao šanse, ali su i prekidi sastavni dio igre. Treba i dalje naporno raditi, jer je i ova utakmica pokazala da je Dinamo superioran u odnosu na nas, a mi to možemo kompenzirati samo s velikim radom - poručio je Bjelica.

Opet u svemu tome vidljivo je bilo kako je Bjelica imao jasnu viziju kako Dinamu nanijeti štetu, ali nije mogao računati na to da će se momčad ipak malo previše stisnuti pred naletima Dinama. Zato je trener bijelo-plavih pričao o "prevelikom respektu" kod njegovih igrača prema suparniku. Međutim, kad smo već kod respekta, ima i Osijek u svojim redovima ljude koje se itekako respektira.

Ulazak Ramona Miereza unio je priličan nemir u dotad spokojne stopere "modrih" Theophilea i Šutala. Iako su često bili "dva na jedan", teško su izlazili nakraj s neugodnim Argentincem. Uvijek bi im nekako izmigoljio, dvaput im je pobjegao, jednom ga je u tome spriječila kriva odluka suca Duje Strukana, jer je vidio nekakav prekršaj Miereza kojeg nije bilo. Uglavnom, Ramon je dobro izmaltretirao suparničke stopere i šteta je što Osijek to nije naplatio, a mogao je.

Na kraju, bod koji je osvojen ima svoju vrijednost, jer ostati neporažen na Maksimiru uvijek je dobar rezultat. Uz to, Osijek je nastavio niz neporaženosti, zadržao je istu poziciju u odnosu na Dinamo u utrci za naslov, a priče o umjetničkom dojmu već danas past će u zaborav...

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2596. Sudac: Duje Strukan (Split) - 7. Strijelci: 0:1 Fiolić (16), 1:1 Petković (80). Žuti kartoni: Mierez, Lončar (Osijek).Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: BRUNO PETKOVIĆ (DINAMO)

DINAMO

1 (0)

Livaković 6, Moharrami 6,5 (od 68. Menalo 6), Šutalo 6,5, Thepophile 6,5, Franjić 6 (od 46. Leovac 6,5), Mišić 7, Gojak 6,5 (od 68. Ademi 6), Ivanušec 6,5, Petković 7, Oršić 6,5 (od 90. Baturina -), Andrić 6 (od 90. Tolić -).

OSIJEK

1 (1)

Malenica 7, Bartolec 6,5, Škorić 6,5, Lončar 7, Bočkaj 6, Nejašmić 6,5, Žaper 6, Ndockyt 6 (od 46. Jugović 6,5), Fiolić 7 (od 73. Hiroš -), Gržan 5,5 (od 59. Bralić 6), Topčagić 6,5 (od 59. Mierez 6,5).

0:1
Topčagić je loptu ispucanu od Malenice proslijedio do Fiolića koji je pobjegao Theophileu i mirno matirao Livakovića

1:1
Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, a Petković je odličnim udarcem glavom s desetak metara pogodio donji lijevi kut

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike