Sport
OSIJEK UZEO BOD U DERBIJU NA MAKSIMIRU

Bijelo-plavi su u samoj završnici susreta ostali bez pobjede
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Osijek je rano poveo, Dinamo je žestoko pritiskao i na koncu uspio izjednačiti desetak minuta prije kraja

Osijek je u Maksimiru nastavio svoj niz neporaženosti koji je sad devet susreta. Uzeo je bod, a do desetak minuta prije kraja imao je u džepu i sva tri, no na koncu nije izdržao konstantan pritisak Dinama. Mora se priznati kako se bijelo-plavi baš nisu naigrali nogometa u Maksimiru. U najvećem dijelu susreta bili su u posve podređenom položaju, ali cilj će uvijek na kraju opravdati sredstvo. Možda se od Osijeka očekivalo više poduzetnosti u igri, ali se na koncu osvojenom bodu u Maksimiru nikada ne treba gledati u zube. Dinamo je bio daleko bolja momčad, no Osijekova defanziva je dugo izdržavala nalete suparnika i držala ga u šahu. Na koncu je pala iz prekida, a bilo je u svemu i sreće jer je Dinamo propustio realizirati neke velike prilike. Osječanima je veselje pobjede uskratio Bruno Petković koji već po običaju protiv njih bude vrlo nadahnut i raspoložen za igru. Na kraju, s bodom nijedna strana neće biti do kraja zadovoljna. Dinamo jer je planirao i puno učinio za osvajanje sva tri, a Osijek jer je do pred sam kraj susreta imao minimalnu prednost.


Dinamo dominirao, Fiolić pogodio za Osijek

Po momčadi koju je složio trener Osijeka Nenad Bjelica dalo se naslutiti na koji će način njegova momčad pokušati doći do pozitivnog rezultata. Čvrsta obrana i kontranapadi. Tako je izgledalo prvo poluvrijeme u kojem je Dinamo imao ogromnu nadmoć u posjedu lopte, ali na odmor su zadovoljniji otišli Osječani koji su iskoristili svoj prvi kontranapad kako bi došli do prednosti. Dinamo nije gubio vrijeme već je od prve minute krenuo u jak pritisak koji je ubrzo donio prvo uzbuđenje. U četvrtoj minuti Petković je ubacio, a Oršić pucao glavom s desetak metara, no Malenica je bio spreman i lijepom paradom skrenuo taj udarac u korner. Osijeku je trebalo desetak minuta kako bi organizirano prešao u Dinamovu polovicu, ali ubrzo je uspio uhvatiti obranu domaćih na krivoj nozi. U 16. minuti Malenica je ispucao loptu, a Topčagić ju je odlično nogom proslijedio u dubinu gdje je Dinamovim defanzivcima pobjegao Fiolić došao sam pred Livakovića i rutinski ga matirao za vodstvo Osijeka.

Koliko smo puta samo govorili u Osijekovom slučaju onu mantru "tko će kome nego svoj svome". Ovaj put ona je bila na Osijekovoj strani jer je strijelac Fiolić ponikao u Dinamovoj nogometnoj akademiji, pa zbog toga nije proslavio pogodak. Zanimljivo, možda minutu prije vodstva bijelo-plavih s navijanjem su krenuli Bad Blue Boysi koji su do 15. minute susret promatrali u tišini, a ispalo je kako je početak njihovog navijačkog angažmana više pomogao Osijeku. Nakon vodstva Osijeka utakmica je uglavnom bila jednosmjerna ulica u kojoj je Dinamo imao apsolutnu kontrolu igre, ali nije pronalazio rješenja za dobro postavljenu obranu Osijeka. Zato su se pokušaji domaćina uglavnom svodili na bočne ubačaje i pokušaje udaraca glavom koji nisu predstavljali posebnu opasnost za Malenicu. "Potkrao" se u tome poneki pokušaj nogom poput Gojakovog iz 18. minute s 20-ak metara koji je Malenica zaustavio. Isti je igrač pucao glavom preko vrata u 28. minuti nakon dobrog ubačaja Moharramija, a u 31. minuti Franjić je napravio dosta nereda u obrani Osijeka, a solo-prodor je završio udarcem s 14 metara pored okvira. Posljednju prijetnju u prvom dijelu Dinama vidjeli smo u 45. minuti nakon što je Mišić ubacio iz kornera s desne strane, a udarac Andrića glavom s prve vratnice otišao je zamalo preko grede. Osijek je u tih prvih 45 minuta teško disao pod pritiskom "modrih", nije uspio organizirano izaći iz svoje trećine terena, ali je zato znao iskoristiti svoju prvu prvu priliku koja mu se ukazala, pa je na odmor otišao s minimalnom prednošću.


Petković izjednačio


Slika odnosa na terenu nije se promijenila ni u drugom poluvremenu. Dinamo je i dalje imao veliki posjed lopte, a Osijek se uporno branio. No, njegova obrana počela je malo propuštati pa su "modri" u prvih desetak minuta nastavka imali dvije velike prilike za izjednačenje. Prvo je u 53. minuti Gojak na 12-13 metara neometan loše zahvatio odličnu povratnu loptu Petkovića, a dvije minute kasnije Petković je promašio nemoguće.

Moharrami je ubacio zdesna, a Petković je bio na tri metra od vrata ali je glavom pucao pored njih. Te su situacije valjda natjerale Bjelicu na dodatno učvršćivanje obrane pa je nakon sat vremena igre na teren poslao trećeg stopera Slavka Bralića, a uz to je Topčagića zamijenio Mierezom. Osijek je zaigrao s trojicom u sredini zadnje linije, ali i dalje je vrlo teško izlazio iz defanzive. Na trenutke su Osječani baš djelovali "opkoljeno", ali su izdržavali nalete suparnika. U 75. minuti napokon se opet nešto dogodilo pred Livakovićem. Jugović je odličnom dugačkom loptom izbacio Miereza koji je pobjegao obrani domaćih, šutirao, no Livaković je taj udarac skrenuo u korner. Dvije minute kasnije mogao je Hiroš napraviti puno više iz jedne situacije u kojoj je ostao "jedan na jedan" s Theophileom, no odlučio se na udarac s 14 metara koji je bio posve neprecizan. Taman kada se činilo kako su Osječani malo došli do zraka Dinamo je uspio izjednačiti. U 80. minuti Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, a Petković je najbolje skočio u kaznenom prostoru Osijeka, te udarcem glavom pogodio donji lijevi kut - 1:1. Do kraja Dinamo je još pogodio vratnicu preko Ivanušeca, a Osijek je pokušao prijetiti preko Miereza koji je unosio priličnu paniku u obranu domaćih, ali se rezultat više nije mijenjao pa su Osječani došli do boda. D.Keler

 
 
Standings provided by SofaScore LiveScore

DINAMO 1(0)
OSIJEK 1(1)


ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2596. Sudac: Duje Strukan (Split) - 7. Strijelci: 0:1 Fiolić (16), 1:1 Petković (80). Žuti kartoni: Mierez, Lončar (Osijek).Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: BRUNO PETKOVIĆ (DINAMO)


DINAMO: Livaković 6, Moharrami 6,5 (od 68. Menalo 6), Šutalo 6,5, Thepophile 6,5, Franjić 6 (od 46. Leovac 6,5), Mišić 7, Gojak 6,5 (od 68. Ademi 6), Ivanušec 6,5, Petković 7, Oršić 6,5 (od 90. Baturina -), Andrić 6 (od 90. Tolić -).
OSIJEK: Malenica 7, Bartolec 6,5, Škorić 6,5, Lončar 7, Bočkaj 6, Nejašmić 6,5, Žaper 6, Ndockyt 6 (od 46. Jugović 6,5), Fiolić 7 (od 73. Hiroš -), Gržan 5,5 (od 59. Bralić 6), Topčagić 6,5 (od 59. Mierez 6,5).

Najčitanije iz rubrike