Sport
IZ GRADSKOG VRTA BEZ VELIKIH NAJAVA UOČI DERBIJA

Dinamo je prvak, ali Osijek mu na noge više ne ide sa strahom
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Najvažnije je biti čist u glavi - poručuje Bjelica uoči derbija s "modrima"

Vezani članci

U MAKSIMIRU SPREMNI ZA DERBI

Trener u strahu od otkaza, Dinamo više nema pravo na kiks

Nogometaše Osijeka očekuje prvo ovosezonsko gostovanje u Maksimiru. Bijelo-plavi na njega odlaze kao jedna od dvije vodeće momčadi prvenstva i trebat će taj status opravdati igrom i stavom protiv Dinama.



S obzirom na napetost i bodovnu izjednačenost koja vlada u vrhu tablice, u Gradskom vrtu prilično mirno očekuju taj derbi. Možda je to samo fasada iza koje sve vrije, ali osječka momčad u Maksimiru treba istrčati po onoj staroj dobroj formuli. Vruće srce i hladna glava. Taj mentalni dio priče bit će posebno važan za Osječane, jer nije tako davno bilo vrijeme kada smo ih već unaprijed oplakivali kada su odlazili na noge "modrima". Međutim, u posljednje vrijeme odnosi su se promijenili. Osijek je znao pobjeđivati Dinamo i na njegovom terenu, a druga godina borbe za naslov morala bi biti pokretač zdravijeg razmišljanja kod bijelo-plavih kada odlaze na to gostovanje.

Sve je u glavi


Otkako je Nenad Bjelica preuzeo trenersku poziciju priča "dobar je i bod" više ne pije vodu. On želi pobjeđivati svuda i svakoga, pa iako uoči odlaska u Maksimir to neće najavljivati na sva zvona posve je jasno kako će od momčadi tražiti igru na pobjedu. Uostalom, Nenad je bio sudionik prve Osijekove pobjede u Maksimiru u HNL-u, a sad želi isti cilj ostvariti i kao trener bijelo-plavih.

- Nisam imao mnogo prilika sa Osijekom ostvariti pobjedu u gostima kod Dinama. Igrali smo samo jednom, i izgubili smo, iako je ta utakmica bila posve otvorena. Dinamo je zabio pogodak nakon naše velike pogreške, a kasnije su imali još nekih prilika, ali u drugom poluvremenu mi smo bili itekako opasni, pa je taj susret mogao drugačije završiti. No, ovo je nova priča u kojoj će jedino važno biti odigrati pravu utakmicu, a za što smo, vjerujem, spremni - rekao je trener osječke momčadi.

Nije skrivao kako se ključ dobrog rezultata skriva u glavama igrača.

- U nogometu se sve događa u glavi. Ako ona nije prava i čista onda nema te taktike koja će ti pomoći. Iskreno, kroz tjedan nismo momčad previše opterećivali ovom utakmicom, jer nas nakon nje čeka još dosta velikih izazova. Kod nas su zahtjevi uvijek isti, bez obzira protiv koga igrali, s tom razlikom što ovaj put 90 ili 95 posto angažmana neće biti dovoljno. Moramo biti baš maksimalni za dobar rezultat - smatra Bjelica.

Trener će često sugerirati kako pobjede protiv Dinama ili Hrvatskog dragovoljca imaju isti značaj. No, ovaj susret ipak nije "jedan od". Pobijediti u Maksimiru momčadi donosi posebni zanos i motiv za dalje.

- Ako gledamo bodovno onda nema razlike, ali moralno je jasno kako bi nam eventualna pobjeda dala veliki impuls za ono što nas očekuje do kraja jeseni. Naš primarni cilj je odigrati kvalitetnu utakmicu, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti u rezultatskom smislu. Na konačni ishod ne možemo potpuno utjecati, jer će se dosta toga pitati i Dinamo koji je najkvalitetnija hrvatska momčad. Računamo na pritisak Dinama i vjerujem kako ćemo biti spremni na njega odgovoriti na pravi način. Imamo mi svojih aduta. Vjerujemo u moć i kvalitetu koju je naša momčad iskazivala u posljednje vrijeme - priča Bjelica.

Maleničina stota


Derbi će imati i jednog slavljenika. Marko Malenica u Maksimiru će 100. put braniti vrata bijelo-plavih u HNL-u, osim toga jedan je od trojice igrača koje Bjelica ima u kadru koji pamti pobjedu u gostima protiv Dinama. Uz njega su to još kapetan Mile Škorić i Petar Bočkaj. Malenica će sigurno biti prilično zaposlen čovjek u subotnje poslijepodne, pa bi dobar ishod mogao ovisiti o njegovom raspoloženju. Znao je u Maksimiru pružati odlične partije.

- Nadam se kako ćemo limitirati Dinamo kada su prilike u pitanju jer igramo odličnu obranu. Otkako sam stao na vrata nemam mnogo posla u utakmicama, a ono što sam imao, vjerujem, odradio sam korektno. Važno je da budemo momčad, čvrsti, kompaktni, a to onda uvijek izbaci nekog pojedinca. Imamo iskusnu momčad, pa vjerujem kako ćemo uz maksimalan angažman do dobrog rezultata - kaže Malenica.

Uoči derbija Bjelica ima prilično lagodnu situaciju kada je igrački kadar u pitanju. Samo su Ivušić i Barišić izvan stroja, pa će nakon dužeg vremena doista moći birati momčad za koju smatra da je sposobna ostvariti povoljan rezultat.

- Većina igrača u punom je treningu, samo su Kleinheisler i Miloš do polovine tjedna trenirali prema posebnom programu, ali sada su i oni odradili pune treninge. Čeka nas utakmica u kojoj nema mjesta za polovično spremne igrače, pa tek treba vidjeti hoće li i njih dvojica konkurirati. Međutim, nema brige. U veznom redu žestoka je konkurencija. Vratio se Jugović, Nejašmić i Žaper u odličnoj su formi u posljednje vrijeme, a tu je i Fiolić te Hiroš koji može pomoći na centralnim pozicijama, Pilj, a vraća nam se polako i Brlek koji će nam u drugom dijelu sezone biti veliko pojačanje. Mislim kako je ta jaka konkurencija generator podizanja forme veznih igrača. Uostalom, oni su nas nosili u vrijeme kada su nam napadači bili u krizi realizacije. Srećom, Mierez i Topčagić počeli su zabijati, pa imamo razloga za dobro raspoloženje. Na koncu uopće nije važno tko zabija nego što pobjeđujemo - reći će Bjelica.

Prilično samopuzdano djeluju Osječani uoči derbija. Iako će se sudariti s najjačom momčadi HNL-a, straha kod njih nema. Respekt da, ali nisu ni bijelo-plavi mačji kašalj, pa ga i oni zaslužuju. Vjerujemo kako će to pokazati na terenu te da nas čeka vrlo uzbudljivih 90 i nešto minuta u Maksimiru.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Možda ste propustili...

UMRO KRALJ NAMJEŠTANJA I PRIJEVARA

Namjestio da utakmica završi 134:0

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike