Osijek
SUTRA POSLJEDNJI DAN PREDAJE ZAHTJEVA MINISTARSTVU BRANITELJA ZA SREDSTAVA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Braniteljima 20.000 kuna za samozapošljavanje
Objavljeno 12. travnja, 2006.
Budući da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 15. ožujka raspisalo javni poziv za korištenje poticajnih mjera programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja u 2006. godini, ostao je još samo jedan dan za podnošenje zahtjeva (rok 13. travnja). Prema riječima Željka Gunjevića, člana stručnog tima županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć, poticajne mjere za samozapošljavanje branitelja odobravaju se u pojedinačnom iznosu do 20.000 kuna. Riječ je o nepovratnim sredstvima ako se utroše za namjenu za koju su i odobrena. Svaki branitelj kojemu je odobren zahtjev za korištenje poticajnih mjera od Ministarstva branitelja dobiva ugovor koji treba potpisati i vratiti Ministarstvu s bianco mjenicom bez protesta (bez odgode naplate). Prema ugovoru, korisnik nepovratnih sredstava u roku 90 dana treba utrošiti sredstva ponajprije za kupnju opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, a koja se ne smiju koristiti kao obrtna sredstva.
- Ako branitelj kojemu je odobren poticaj ne iskoristi sredstva za namjenu zbog koje je odobren, sredstva mora vratiti uz redovitu i zateznu kamatu kao da je riječ o običnom kreditu, upozorava Željko Gunjević.
Podsjetimo, za nepovratnu potporu za samozapošljavanje branitelja mogu se kandidirati osobe koje su najmanje tri mjeseca nezaposlene, kao i osobe koje su registrirale djelatnost u prošloj godini, a koje su bile nezaposlene najmanje tri mjeseca prije registracije obrta ili poduzeća. Kao dokaz nezaposlenosti neće se tražiti radna knjižica i uvjerenje sa Zavoda za zapošljavanje nego tzv. izlist radnog staža iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, uz napomenu kako se nepotpuni, nepravodobni i zahtjevi koji ne ispunjavaju tražene uvjete neće razmatrati. Pri podnošenju zahtjeva treba priložiti potrebnu dokumentaciju: potvrdu o statusu hrvatskog branitelja ili djeteta poginulog, zatočenog i nestalog hrvatskog branitelja (original ne stariji od 6 mjeseci), potvrdu o statusu osiguranika na mirovinsko osiguranje pri HZMO te poslovni plan, a za obrt ili trgovačko društvo dokaz o vlasništvu ili najmu poslovnog prostora, te presliku Rješenja Ureda za gospodarstvo o upisu u obrtni registar, odnosno Trgovačkog suda o upisu trgovačkog društva u sudski registar. Sve potrebne informacije, kao i i obrasce zahtjeva, branitelji mogu dobiti u Centru za psihosocijalnu pomoć u Osijeku u Smičiklasovoj 2 u Tvrđi srijedom od 16 do 19,30 sati ili na telefon 208-255.

Autor: Lj.KOVAČEVIĆ


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike