Ekonomija
VELIK INTERES I ZA DRVNU INDUSTRIJU

Strelovit rast izvoza u Tursku, povećan 126 %
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Robna razmjena s Turskom tijekom 2020. godine porasla je za gotovo 40 milijuna dolara, s 583,2 na 622,7 milijuna. Posebno nas veseli što nam je izvoz u Tursku u prvih šest mjeseci ove godine porastao s 84,2 milijuna na 190,3 milijuna dolara. To je sjajan rezultat. Vrijedni infrastrukturni projekti povezali su naša gospodarstva u području graditeljstva i željeznica, a turski su ulagači pokazali velik interes za turizam, kao i za održive izvore energije i drvnu industriju. Nadam se da će ovaj ciklus B2B razgovora ojačati postojeću suradnju, ali i diverzificirati je na neke nove sektore.



Istaknuo je to predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović. Među hrvatskim tvrtkama koje traže priliku za izlazak na tursko tržište je Data Link iz Bjelovara, a njegov je asistent u prodaji Kristijan Katić izjavio: "Mi smo realno R&D firma, no radimo u nekoliko grana, od izrade elektronike, proizvodnje LED rasvjete do proizvodnje raznih strojeva koji se primjenjuju u automatskim proizvodnim pogonima. Core business nam je proizvodnja LED rasvjete za tešku industriju i protueksplozivna rasvjeta za brodogradnju, zrakoplovstvo te industriju nafte i plina. Bavimo se i printanjem tiskanih pločica PCB Assembly, odnosno automatiziranom proizvodnjom elektronskih sklopova, za koje radimo sve, od izrade nacrta za pločice do kupnje i skladištenja komponenata. Tu pružamo uslugu za neke veće sektore, poput autoindustrije i elektroindustrije. Preko sastanaka Go Global – Go Virtual želimo stupiti u kontakt s velikim turskim brodogradilištima, jer se na njihovo tržište pokušavamo probiti već nekoliko godina. Zanima nas direktna suradnja s brodogradilištima, no otvoreni smo i za distributere, ako bi ih bilo."



Svoje mjesto na turskom tržištu pokušava izboriti i zagrebačka Aplikata, koja se bavi programiranjem aplikacija. "Osnovni interes nam je pronalazak turskih tvrtki koje bi bile zainteresirane za korištenje našeg sustava Fair P(l)ay, koji obuhvaća set konzultantskih usluga i informatički alat za implementaciju sustava varijabilne plaće", izjavio je direktor Aplikate Nino Vitas.



Još jedna tvrtka zainteresirana za ulazak u Tursku je Promatis. Bavi se razvojem elektronskih rješenja za autoindustriju, telekomunikacije i medicinu.



Direktor Zdenko Pavić objašnjava kako su im turske tvrtke zanimljive kao distributeri njihovih proizvoda jer su kao tržište jako otvoreni prema zapadnim proizvodima, a trguju i s cijelim Istokom. Inače, Turska nam je jedan od najvažnijih trgovačkih partnera. U 2020. u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom zauzima 18. mjesto (1,45 posto), na istom je mjestu po ukupnom iznosu izvoza (1,23 posto), a po uvozu je na 17. mjestu (1,59 posto). Iz Turske najviše uvozimo motorna vozila i ostale pogonske strojeve, čelične konstrukcije i televizore, a u suprotnom smjeru najviše odlazi željezni otpad, brodske dizalice, boje i jahte.Z.Rupčić
Vrijedni infrastrukturni projekti povezali su naša gospodarstva u području graditeljstva i željeznica, kaže Burilović

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike