Novosti
TENZIJE NA RELACIJI PANTOVČAK - MORH

Milanović napao ministra zbog umirovljenja časnika, zatražio poništenje odluke
Objavljeno 21. listopada, 2021.

Nakon što su iz Ureda predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića priopćili da neće dopustiti "nasrtaj dnevne politike" na OS i zloupotrebu zakonskih ovlasti u slučaju prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula, ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je odbacio te optužbe.



Iz Ureda su u priopćenju istaknuli da je "zapovjednik PZB-a umirovljen 20. listopada 2021. odlukom ministra obrane, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH, admirala Roberta Hranja, koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na toj dužnosti potreba službe i u interesu Oružanih snaga". Ocjenjuju da je "iz postupanja ministra razvidno" kako "Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore predsjedniku kao vrhovnom zapovjedniku". Ističu da je predsjednik razgovarao s ministrom i upozorio ga na moguće posljedice te da će poduzeti sve u okviru svojih ustavnih ovlasti "kako bi zaštitio integritet HV-a". Poručili su i da je poništenje toga jedino što Vlada može poduzeti.

Ministar Banožić kaže da je odluku donio prema zakonskim propisima te podsjeća da su oni doneseni upravo u vrijeme kada je Milanović bio premijer, Ivo Josipović predsjednik, a Ante Kotromanović ministar obrane. Banožić kaže da je očito riječ o Milanovićevu osobnom odnosu s tim čovjekom te ne zna objasniti zašto tjera ovakav inat. Istaknuo je da je Burčul mogao dobiti još jedno jednogodišnje produljenje da se o tome ranije razgovaralo.

Sam Milanović poručio je premijeru Plenkoviću da "obuzda svog jarana" misleći na ministra. "To je nemoralna, teška zloupotreba zakonske ovlasti na koju mogu uzvratiti puno većim kalibrom. Kamo to vodi?" rekao je. Banožića je nazvao "političkim beskućnikom". "To sam upozoravao Plenkovića jer Banožić i tako ni o čemu ne odlučuje", dodao je, kazavši da je riječ o "ružnoj vrsti manipulacije i obračuna preko leđa uzornog časnika". Na upit o motivu, odgovara - osobna osveta. Smatra da je odredba zakona po kojoj je ministar donio odluku - protuustavna. "Hoćete sad da napravim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti?" upitao je, podsjetivši kako se radi o postrojbi koja osigurava njega. "Ono što ja tražim i to će se dogoditi, da se ta osoba vrati i ode u mirovinu dostojanstveno", poručio je. Dodao je kako je produljenje Burčulova mandata zatraženo zbog potreba službe, radi tranzicije i dolaska novog čovjeka, mlađeg časnika i radi mogućnosti da brigadir za godinu i pol dostojanstveno ode u mirovinu, a ne "da se netko tko je došao jučer iz političke provincije iskaljuje na tom čovjeku". "To neće proći jer ću onda ja početi raditi iste stvari, ali ne prema vojsci", upozorio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković je, reagirajući na Milanovićeve istupe, u Bruxellesu kazao kako mu se čini da je jugo u Zagrebu, a kažu stari Dubrovčani da tada nije dobro donositi odluke i vijećati. "U posljednjih godinu i pol dana osobno ni jedan jedini put nisam sudjelovao niti sugerirao časnika ili zapovjednika HV-a na bilo kojoj razini. Ova tirada koju smo valjda čuli zbog juga, ta nakupina teških optužbi i insinuacija je besprizorna, neprimjerena, bezobrazna. Ako kani ići u velike sukobe i prijetnje, to ćemo otresti, kao i ono neki dan, s revera", kazao je Plenković.

Bivši ministar obrane i načelnik Stožera OS Pavao Miljavac izjavio je da nije dobro što je došlo do pokazivanja mišića oko umirovljenja brigadira Burčula. Rekao je da bi bilo dobro da su se Milanović i Banožić dogovorili i ustvrdio kako je tu teško stati na bilo čiju stranu.



Igor Bošnjak
Ministar Banožić:

Ne znam objasniti zašto predsjednik sada tjera ovakav inat

VEĆ PRODULJIO 2020.
Burčul je već 15. listopada 2020. dobio produljenje godinu dana. Sada mi praktički posljednji dan dolazi prijedlog da se to produlji do kraja godine. To je neprihvatljivo s obzirom na propise. Produljenje se radi za godinu plus godinu, a ne za dva i pol mjeseca. To nema smisla, kaže Banožić.