Kultura
OTVOREN MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Nakon požeške, fokus se seli na vinkovačku knjižnicu
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995., a za 2021. odabrana je Požega

Gradskoj knjižnici Požega, koja već nekoliko mjeseci s bogatim programom djeluje u novim prostorima, pripala je čast biti domaćin svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige. Na svečanosti otvorenja bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.- Između knjige i čitatelja stoje knjižničari. Mi knjižničari gradimo mostove između knjige i čitatelja. Budući da nismo samo posrednici, nego smo postali najsnažniji promotori knjige i čitanja, provodeći brojan program u svojim knjižnicama. To se posebno osjeti u Mjesecu hrvatske knjige, a posebno ove godine, u kojoj smo pokrenuli dodatne aktivnosti i programe kojih je danas više nego ikada prije. I to usred, ili pandemiji unatoč - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo. Naime, u pola godine nakon otvorenja nove knjižnice organizirano je 397 događaja, što znači da se svaki dan održavaju dva do tri događaja, i svaki posredno ili neposredno promovira knjigu ili čitanje, podučava ili zabavlja. Podsjetila je i na dugo razdoblje od gotovo 15 godina od kada je započela obnova i dogradnja požeške knjižnice i zahvalila svim koji su pridonijeli da je danas Gradska knjižnica u Požegi vrhunski prostor za mnogobrojna kulturna događanja. Riječima zahvale pridružili su se gradonačelnik Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

- Dvije su mi knjižnice bile posebno na srcu, jedna je ova u Požegi upravo zato što su počeli radovi na njezinoj gradnji i stali. To je bilo jedno od mojih prvih putovanja kad sam postala ministrica, a druga koja mi je bila na srcu ona je vinkovačka, koja je izgorjela u noći uoči pada Vukovara, s cijelim knjižnim fondom, i sve ovo vrijeme ostala je neotvorena i neobnovljena. Međutim, drago mi je da mogu reći da se nakon Požege sav naš fokus okrenuo na Vinkovce i nadam se da ćemo u ovom mom mandatu jedan od ovih susreta napraviti i u Vinkovcima - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je također najavila nove projekte, kao što je "Rođeni za čitanje", nabavu 12 novih bibliobusa, energetsku obnovu zgrada ustanova u kulturi itd. Posebno je istaknula značaj brzog osposobljavanja za rad knjižnica na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.
Milan Bugarić
KREĆE BOGAT PROGRAM U STUDENOME
Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995., a obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja. Tri su programa Gradske knjižnice Požega uvrštena u središnje programe. To je Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica, koji će se održati u Požegi, 9. studenoga, festival recitacije za mlade Probudi me!, 12. studenoga te program svečanog otvorenja.

Možda ste propustili...

NOVA KNJIGA PAVLA PAVLIČIĆA

"Ljekovito blato" napeti je triler

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HAVC

Pek predsjednik HDNP-a

2

OBNOVLJEN OGRANAK MATICE HRVATSKE U FERIČANCIMA

U planu Dani I. Kršnjavoga i Kuća feričanačkih lončara

3

NAGRAĐIVANI PUBLICISTIČKI HIT AUTORA ADAMA HIGGINBOTHAMA

Znanje: "Ponoć u Černobilu"