Kultura
OTVOREN MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Nakon požeške, fokus se seli na vinkovačku knjižnicu
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995., a za 2021. odabrana je Požega

Gradskoj knjižnici Požega, koja već nekoliko mjeseci s bogatim programom djeluje u novim prostorima, pripala je čast biti domaćin svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige. Na svečanosti otvorenja bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.



- Između knjige i čitatelja stoje knjižničari. Mi knjižničari gradimo mostove između knjige i čitatelja. Budući da nismo samo posrednici, nego smo postali najsnažniji promotori knjige i čitanja, provodeći brojan program u svojim knjižnicama. To se posebno osjeti u Mjesecu hrvatske knjige, a posebno ove godine, u kojoj smo pokrenuli dodatne aktivnosti i programe kojih je danas više nego ikada prije. I to usred, ili pandemiji unatoč - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo. Naime, u pola godine nakon otvorenja nove knjižnice organizirano je 397 događaja, što znači da se svaki dan održavaju dva do tri događaja, i svaki posredno ili neposredno promovira knjigu ili čitanje, podučava ili zabavlja. Podsjetila je i na dugo razdoblje od gotovo 15 godina od kada je započela obnova i dogradnja požeške knjižnice i zahvalila svim koji su pridonijeli da je danas Gradska knjižnica u Požegi vrhunski prostor za mnogobrojna kulturna događanja. Riječima zahvale pridružili su se gradonačelnik Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

- Dvije su mi knjižnice bile posebno na srcu, jedna je ova u Požegi upravo zato što su počeli radovi na njezinoj gradnji i stali. To je bilo jedno od mojih prvih putovanja kad sam postala ministrica, a druga koja mi je bila na srcu ona je vinkovačka, koja je izgorjela u noći uoči pada Vukovara, s cijelim knjižnim fondom, i sve ovo vrijeme ostala je neotvorena i neobnovljena. Međutim, drago mi je da mogu reći da se nakon Požege sav naš fokus okrenuo na Vinkovce i nadam se da ćemo u ovom mom mandatu jedan od ovih susreta napraviti i u Vinkovcima - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je također najavila nove projekte, kao što je "Rođeni za čitanje", nabavu 12 novih bibliobusa, energetsku obnovu zgrada ustanova u kulturi itd. Posebno je istaknula značaj brzog osposobljavanja za rad knjižnica na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.




Milan Bugarić
KREĆE BOGAT PROGRAM U STUDENOME
Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995., a obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja. Tri su programa Gradske knjižnice Požega uvrštena u središnje programe. To je Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica, koji će se održati u Požegi, 9. studenoga, festival recitacije za mlade Probudi me!, 12. studenoga te program svečanog otvorenja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike