Novosti
REAKCIJE NA PRAVOMOĆNU PRESUDU

Plenković: Ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Dan nakon presude Vrhovnog suda kojom je i HDZ u aferi Fimi media proglašen odgovornim za korupciju, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je kako "nema teoretske šanse" da sadašnje vodstvo preuzme odgovornost na sebe za nešto što je sud presudio zbog osobnih odgovornosti praktički jedne osobe. "Za Sanadera, koji je vodio HDZ, u pravnom je postupku utvrđeno da je zlouporabio položaj, a samim time došlo je i do odgovornosti pravne osobe, odnosno HDZ-a. Onaj tko je odgovoran za to, neka odgovara. Ja, kao predsjednik stranke, koji je demokratski dva puta pobijedio na izborima svu ovu oporbu koja histerizira, ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada nisam niti bio član stranke", rekao je Plenković. Osvrnuo se i na kritike oporbe, posebice iz SDP-a. "Hoću li prihvatiti da mi docira jedan tiranin, despot, nedemokrat Grbin, koji ‘izbacuje kroz prozor‘ 18 zastupnika jer misle o nekom pitanju drugačije? Ne dolazi u obzir! Stranka SDP u 21. stoljeću pokazuje totalitarne manire. Čovjek koji grli (Stjepana) Kovača u Čakovcu, gdje ovaj laže da mu netko prijeti, angažira službenu osobu da laže; da meni docira?", retorički je upitao premijer. Spomenuo je i Most, da "doživljavaju praktički orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv cijepljenja" te platformu Možemo, za koju tvrdi da siju mržnju protiv HDZ-a i kadrovira u Zagrebačkom holdingu. "Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga", kaže Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da i on i stranka nose politički teret sve ove godine, platili su političku cijenu, ali ne namjerava se ispričati niti preuzeti odgovornost za nešto za što nije kriv. Na konferenciji za novinare rekao je da nije znao za radnje koje se spominju u samoj presudi. S tim nisam bio upoznat, niti je to bio dio posla kojim sam se trebao baviti, istaknuo je, ustvrdivši da u njegovoj nadležnosti nije bila logistika i organizacija stranke, nego se u tom razdoblju bavio vanjskim poslovima. Jandroković ističe kako se iz presude točno vidi koje su osobe krive, ili odgovorne te da HDZ kao pravna osoba posljedično snosi odgovornost. "Dakle, ne možemo ni na koji način govoriti o kolektivnoj odgovornosti, što su potvrdili i pravni stručnjaci i odvjetnici, koji nikako ne pripadaju u one bliske HDZ-u. Potpuno je jasno da iz pojedinačne odgovornosti, odnosno krivnje fizičke osobe koja je tada vodila HDZ, onda proizlazi odgovornost i pravne osobe", poručio je.

U Saboru su iz oporbe pljuštale reakcije koje se svode na traženje HDZ-ove isprike, ostavke Plenkovića i Jandrokovića, do zahtjeva za izborima. Domagoju Hajdukoviću iz Kluba socijaldemokrata presuda je bila očekivana jer, kaže, "svi smo znali da je HDZ lopovska organizacija". "Minimalno bi bilo pristojno da osoba koja je drugi čovjek države, a to je predsjednik Sabora, koji je bio član Predsjedništva kada je Sanader vodio HDZ, podnese ostavku", zatražio je. Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta rekao je da njegova stranka već duže vrijeme tvrdi da je Hrvatska zarobljena država i služi interesima političkih elita, prije svega HDZ-a.

I.Bošnjak/H
"SLIČNO VELEIZDAJI"
SDP-ova Sabina Glasovac ističe da “smo valjda jedina zemlja u EU-u gdje su premijer i tada vodeća stranka, koji su trebali raditi u interesu građana, zapravo građane pljačkali”, ocijenivši to sličnim veleizdaji. O tvrdnji da je sada HDZ sasvim drugi, kaže da ju “baš zanima što na taj drugi HDZ imaju reći Božidar Kalmeta, i dalje ključna osoba u Zadarskoj županiji, zadarski župan Božidar Longin, Branko Bačić i Gordan Jandroković, ili drugi koji su Sanaderu srčano pljeskali kada je rekao da će lopovi završiti u zatvoru”.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika