Ekonomija
VELEPRODAJNE CIJENE PŠENICE I KUKURUZA DO 2 KUNE

Prodavatelji žitarica čekaju najbolju moguću cijenu, pa je trženje njima usporeno, kupcima one previsoke
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je veleprodajne cijene (VPC) pšenice, kukuruza i brašna u prvih devet mjeseci 2021., a koje potvrđuju kako je ona za njih godina visokih vrijednosti, ali i poremećaja izazvanih sušom i drugim pojavama koje su u konačnici dovele do poskupljenja.

Pšenica je najveću veleprodajnu maksimalnu cijenu od 2,09, ali i najmanju minimalnu – 0,90 kn/kg, imala u siječnju, pa joj je prosjek tada bio 1,38 kn/kg. Ove godine dogodila se prva žetva uz unaprijed poznate, kotacijske cijene koje su bile znatno veće nego što su pratile prijašnje žetve - od 1,15 za četvrtu klasu do 1,40 za premium zrno, a koje je lani imalo cijenu kakvu je ove godine imala 4. klasa.

Lani je prosječna cijena pšenice bila 1,10 kn/kg. - Siječanjske veleprodajne cijene pšenice jedna su epizoda, no prosjek im je tada mali. Jer, prosječna veleprodajna cijena pšenice za sezonu 2021., prema TISUP-ovoj objavi, iznosi 1,48 kn/kg, no uz oprezno tumačenje jer paritet prodajne cijene, osim kvalitete, uključuje i drugo – je li to cijena s prijevozom ili ne, je li uključen prijevoz do luke ili nije, no vidljivo je da su cijene žitarica u stalnom rastu - kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Jer, od veljače do rujna, minimalna VPC pšenice raste do 1,30, a u rujnu pada na 1,20 kn, dok joj '"maksimalac" od veljače do srpnja stalno pada, sa siječanjskih 2,09 na srpanjskih 1,67, a u rujnu dostiže do 1,96 kn/kg, pa je prosjek VPC-a u rujnu 1,50 kuna.

Kukuruz potvrđuje skupoću stočne hrane, dok mu VPC u "minimalcu", počev od siječnja, kada je bio jednu kunu, pa do rujna manje-više ima konstantu, i tada iznosi 1,21 kn/kg, "maksimalac" mu je bio u stalnom porastu - od 1,56 u siječnju do 2,20 kn/kg u kolovozu, odnosno 2,06 kn u rujnu te je prosjek za taj mjesec od 1,68 kn/kg. Prosječna veleprodajna cijena za kukuruz u prvih devet mjeseci je 1,50 kn.

- Na terenu ta je cijena manja, trenutačna situacija s kukuruzom je da se slabo trguje njime. Prodavatelji ne potpisuju ugovore. Ono što se sada vidi jest to da su cijene žitarica u porastu, Srbija je imala loš urod i aflatoksin u kukuruzu, u Ukrajini žetva kasni, a Mađari ne daju kukuruz. Općenito stanje je da prodavatelji svojih roba ne žele olako prodati ih, svi su oprezni i žele postići najbolju moguću cijenu, pa je to usporilo trženje žitaricama - komentira Barišić.

Potvrđuje to i trženje pšenicom, u ŽZ-u raspolažu informacijom da je mnogo veća količina pšenice izvezena u ovo doba lani, a što se sada nije dogodilo. - Jer, cijene su u porastu i što se realno manje trži - dodaje Barišić. No, što je s kupcima?

- Talijani nisu voljni po tako visokim cijenama kupovati, pa čekaju povoljno vrijeme za sebe. Stoga je teško sada komentirati cijene – postižu se i cijene od dvije kune za kilogram, ali realno s tim se vrlo slabo i rijetko trguje - kaže Barišić. Sada je aktualan kukuruz s kojim se oklijeva u prodaji.

- Dostigao je u rujnu maksimalnu cijenu od 2,06 kuna, ali realno mu je je cijena oko 230 do 240 eura za tonu, i slabo se njime sada trguje, jer svi su, ponavljam, oprezni - dodaje Barišić, pa bi svojevrsni rezime Žitozajednice bio: "Iako iz TISUP-ove objave VPC-a nije vidljivo je li riječ o paritetu franko utovareno, ili o paritetu kvalitetne premium ili prosječne pšenice, no vidi se da su cijene u porastu, ali s trženjem se oklijeva, odnosno svi čekaju povoljniju situaciju za sebe. Ovakav trend ne pamti se i on govori da žitarice i dalje rastu". S.Župan

Rast cijena kod brašna
Prema TISUP-ovoj objavi veleprodajna cijena za brašno T-550 oštro u prvih devet mjeseci imalo je prosječnu cijenu od 3,59 kuna, s 5,20 kuna u siječnju/veljači/ožujku, maksimalna mu se veleprodajna cijena od tada do rujna držala na 5,60 kuna, a minimalna od 1,65 u siječnju, pa do rujna 2,20, a u rujnu 2,50 kuna. Brašno tip 550 glatko u tom vremenu imalo je prosječnu veleprodajnu cijenu 2,41 kn, minimalna je konstantno bila 1,74, a maksimalna od 4,35 do 4,85 kuna. Prosječna VPC brašna T-850 za siječanj-rujan 2021. godine bila je 2,25 kuna, minimalna je varirala od 1,64 do 1,67, a maksimalna od 4,20 u prva tri mjeseca ove godine do 4,70 kuna. – Brašno tip 450 glatko za pekarstvo u rujnu je u VPC-u poraslo za 25 u odnosu na kolovoz. Svakako je rasla cijena kod brašna, jer već u žetvi išli smo s mnogo većim cijenama i to se ne može nikako ignorirati, komentirala je kretanja veleprodajnih cijena brašna direktorica ŽZ-a Barišić.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike