Novosti
UBOJSTVO TROJE DJECE UZNEMIRILO JAVNOST

Cijelo društvo moralo bi više govoriti i poduzimati kako bi zaštitilo svu djecu
Objavljeno 27. rujna, 2021.

Trostruko ubojstvo djece za koje je osumnjičen njihov otac, Austrijanac sa zagrebačkom adresom, uznemirilo je javnost, ali i otvorilo pitanje je li se tragedija mogla izbjeći uključivanjem sustava u procjenu rizika u obitelji, o čemu je, prema riječima stručnjaka, zasad prerano govoriti.



U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je u noći na subotu, na temelju informacija o najavljenom samoubojstvu, pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova omamljenog oca, koji se pokušao ubiti, pa je prevezen u Bolnicu Sestre milosrdnice. Riječ je o Haraldu Kopitzu iz Beča, koji živi i radi u Zagrebu, gdje ima svoje tvrtke, a radio je za više velikih tvrtki kao financijski konzultant i pregovarač. Prije brutalnog zločina na društvenim je mrežama objavio pismo u kojem je naveo da ga je ostavila djevojka jer je njegova bivša supruga bila loša prema njoj te da je ostao bez novca, a spominjao je i svoje prijatelje i braću iz masonske lože.

Nakon što je pronađen u stanu gdje je ubio blizance djevojčicu i dječaka te još jednog, mlađeg, sina, pokušao se ubiti otrovom ili tabletama. Roditelji ubijene djece bili su rastavljeni, majka u vrijeme zločina nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem. U policiji kažu da u toj obitelji nije bilo "postupanja po problematici obiteljskog nasilja".

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je u naselju Mlinovi provelo očevid, izvijestilo je da je za ubojstvo troje malodobne djece osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin. Tužiteljstvo je navelo da u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i postupke iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja tih kaznenih djela.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi nevjerojatna, ali moguća životna situacija. "Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija, da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici", kazala je Pirnat Dragičević za N1. Smatra kako treba dati vremena za prikupljanje relevantnih informacija i da bi bilo kakve njezine procjene oko tog slučaja zasad bile neozbiljne i neodgovorne. Dodala je, međutim, da postoji mogućnost prevencije takvih situacija uključivanjem sustava koji procjenjuje rizike u obitelji, ali smatra da je za sada preuranjeno dovoditi sustav u kontekst tog slučaja jer se još ne znaju nikakve informacije. Važno je, tvrdi pravobraniteljica, da svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece na prvo mjesto stave dobrobit djece.

"Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bismo zaštitili djecu, ponekad, ako je potrebno, i od vlastitih roditelja", istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da nadležni centar za socijalnu skrb nije imao informacije o nasilju u obitelji. Istaknula je kako je riječ o obitelji koja je 2018. bila na obveznom savjetovanju u nadležnom centru za socijalnu skrb, dodavši da je to standardni postupak za sve obitelji koje se razvode. Izrazila je i zgražanje nad ubojstvom troje male djece. "Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo, obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo jednu drugu, prestrašnu situaciju", proučila je Mađerić. H
OSUMNJIČENIK U STABILNOM STANJU
Muškarac osumnjičen za ubojstvo svoje troje malodobne djece i dalje je na liječenju u KBC-u Sestre milosrdnice, stabilno je, pri svijest i nije životno ugrožen, priopćeno je u nedjelju iz bolnice. “Pacijent je smješten na jedinicu intenzivne skrbi i pod konstantnim je nadzorom policije”, naveo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić, u kratkom priopćenju medijima. Dodao je da se otpuštanje 56-godišnjeg pacijenta iz bolnice očekuje u sljedeća dva dana. Nakon što da iskaz, muškarac će biti doveden pred istražnog suca, a nakon toga na potezu je Županijsko državno odvjetništvo.

UTJECAJ PSIHOFARMAKA?
Ravnatelj zagrebačke Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je u subotu da je muškarac koji je ubio svoje troje djece i potom pokušao samoubojstvo stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka. Upitan je li 56-godišnjak bio pri svijesti nakon dolaska u bolnicu i je li svjestan što je učinio, ravnatelj dr. Vagić naglasio je kako je to pitanje za policiju, pod čijim je osumnjičenik stalnim nadzorom.