Novosti
LANI BILO 12 KIBERNETIČKIH NAPADA NA HRVATSKE INSTITUCIJE

Pandemija potaknula rast ekstremizma i radikalizma
Objavljeno 27. rujna, 2021.

Dvanaest državno sponzoriranih kibernetičkih napada izvedeno je prošle godine na ciljeve u Hrvatskoj. U najvećem broju slučajeva riječ je o napadima na informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva obrane. Stoji to u godišnjem javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) objavljenom u nedjelju.



Kako se navodi u tom izvješću, pandemija je dodatno potaknula rast ekstremizma i radikalizma, pogotovo u okolnostima plasiranja dezinformacija i teorija zavjere oko europskog odgovora na krizu i učinkovitosti demokratskog i liberalnog političkog i društvenog uređenja. Jedno od područja ovih aktivnosti jest i Zapadni Balkan (SOA ovime označava države Balkana izvan EU-a), u čijem su javnom prostoru osobito zastupljene teorije zavjere i dezinformacije. S obzirom na bliskost južnoslavenskih jezika, dezinformacijama plasiranima u medijskom prostoru Zapadnog Balkana pokušava se utjecati i na percepciju javnosti u Hrvatskoj, navodi SOA. Ipak, dodaje se u izvješću, prijetnja organiziranih napada terorističkih skupina u Hrvatskoj je niska, ali se ne može isključiti.

U SOA-inom izvješću govori se i o napadu s obilježjem terorizma u listopadu 2020., "samoradikaliziranog pojedinca", na Markovu trgu, na Vladu RH. "Prikupljeni podaci ukazuju na psihički poremećaj disocijativne/bipolaritetne osobnosti kod napadača. Napad je imao obilježja terorističkog napada s ekstremno desnih ideoloških polazišta", ističe SOA.

Unatoč tome, Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam, ni po jednoj osnovi, vjerskoj, ideološkoj ili nacionalnoj, nema značajnije uporište, kao ni potporu u javnosti, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti. SOA dalje navodi kako su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama susjedstva koji se očituje u poricanju teritorijalnog integriteta RH i susjednih država, pozivanju na obnovu tzv. Republike Srpske Krajine te nesnošljivosti prema drugim narodima, ili negiranju njihova identiteta. "Ovakve velikosrpske i ekstremističke poruke ponekad javno upućuju političke i medijske osobe iz susjednih država koristeći društvene mreže ili javne nastupe", navodi se u izvješću.

"Kao i posljednjih godina, primarnu terorističku prijetnju u Europi i dalje predstavljaju radikalizirani pojedinci inspirirani džihadističkom ideologijom. Radi se o samostalnim napadačima, tzv. usamljenim vukovima, nepredvidivog djelovanja, bez izravnih kontakata s terorističkim organizacijama, ali koji su inspirirani pozivima terorističkih organizacija na počinjenje terorističkog čina. Zbog ovih osobina, ove je osobe vrlo teško prepoznati prije počinjenja terorističkog akta", ističe SOA. Navodi i kako sigurnosna prijetnja za Hrvatsku i dalje proizlazi od islamističkog radikalizma unutar zapadnobalkanskih zajednica, odnosno sljedbenika terorističkih organizacija, među kojima su i oni koji se nisu uspjeli pridružiti ISIL-u/Al Kaidi na kriznim ratištima, kao i džihadisti povratnici i osobe osuđene za djela povezana s terorizmom, od kojih su neki već na slobodi, ili uskoro izlaze iz zatvora.

U izvješću stoji i kako u koruptivnom djelovanju kriminalne skupine i pojedinci pokušavaju na nezakonite načine utjecati na predstavnike vlasti i voditelje javnih tvrtki. Pri tome su osobito zabrinjavajući pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne, gospodarske i druge procese te na procese u kojima se donose odluke od javnog interesa, stoji u izvješću.

Sigurnosno-obavještajna agencija apostrofira nastavak nasilnih sukoba između ekstremnih pripadnika navijačkih skupina. "Ovi sukobi narušavaju javni red i mir, ali i destabiliziraju lokalne sigurnosne prilike, osobito jer poprimaju karakter međunacionalnih sukoba kada se radi o navijačima klubova iz Hrvatske i Srbije", stoji u izvješću.



Dijana Pavlović
Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam, ni po jednoj osnovi, nema značajnije uporište

Možda ste propustili...

PROMETOVAT ĆE DO 5. LISTOPADA

Noćni vlak od Bratislave do Splita

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?