Ekonomija
ZAVRŠEN DRVNO-TEHNOLOŠKI CENTAR "SLAVONSKI HRAST"

Snažan zamah razvoju drvno-prerađivačkog sektora VSŽ-a
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Posjeduje najmodernije strojeve i opremu, velik je interes korisnika za usluge

Gradnja Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hrast" u poduzetničkoj zoni Ambarine u Gradištu uspješno je privedena kraju, a Skupština Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) u četvrtak će donijeti odluku o davanju tog objekta na upravljanje Centru kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj sa sjedištem u Vinkovcima.



Riječ je o strateškom projektu koji je dio Razvojne strategije VSŽ-a na čijem se području nalazi najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi – Spačvanski bazen - najvrjedniji šumski resurs RH sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom.

25 milijuna kuna


Za ovu vrijednu sirovinu na tom prostoru do sada nije postojala inovacijska i istraživačka infrastruktura gdje bi se kontinuirano obavljale aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija i koja bi prenosila i stvarala nova znanja i nove tehnologije, nužne za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. A sada se konačno i to ostvarilo, što će biti veliki zamah za drvno-prerađivački sektor, razvoj novih proizvoda i nova tržišta. Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, nositelj VSŽ, a provodi ga Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Za njegovu su realizaciju u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, odobrena nepovratna sredstva u iznosu od 24.997.781,16 kuna.

- Ako Županijska skupština 30. rujna donese odluku, ona bi trebala biti objavljena u Službenom vjesniku 1. listopada. Tada slijedi potpis Ugovora za upravljanje i korištenje te primopredaja. Najvažnije je da smo u rujnu uspjeli ishoditi uporabnu dozvolu – ističe Ivan Ambroš, direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Dodaje da je većina strojeva instalirana i puštena u rad. U okviru projekta preostala je samo nabava vozila: viličara za sušionicu i utovarivača za kotlovnicu na biomasu, a postupak javne nabave je u tijeku.

Vrhunska oprema


- U listopadu je u planu dovršetak edukacija i obuka za rad na strojevima i početak operativnih aktivnosti razvoja novih inovativnih proizvoda visoke dodane vrijednosti i visokog stupnja finalizacije za naše poduzetnike s područja Vukovarsko-srijemske županije - najavljuje. Objekt je vrhunski opremljen naprednim i sofisticiranim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu, a sve s ciljem poboljšanja poslovanja i unaprjeđenja poslovnog okruženja. Bit će na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima u drvnom sektoru, malim pilanarima, stolarijama i obrtima, nezaposlenima, start-upovima u drvnom sektoru, učenicima, studentima, profesorima, znanstvenicima, istraživačima i inovatorima, kao i svim ostalim dionicima u lancu vrijednosti šumarstva i drvne industrije. Pridonijet će pametnom i održivom korištenju vrijednog šumskog resursa u skladu s direktivama i strategijama EU-a i RH, zaštiti okoliša i promicanju održivog razvoja na ovim prostorima. A svoje pozitivne učinke ovaj projekt neće prelijevati isključivo na krajnje korisnike infrastrukture, nego bi od njega trebali profitirati svi stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire.

Dopredsjednik Drvnog klastera "Slavonski hrast", Mijo Ćošković, ne krije zadovoljstvo i napominje da se ta ideja rodila još prije 20-ak godina. Mnogi su, prisjeća se, sumnjali u to da će je uopće moći realizirati, ali uspjeli su i sagradili impozantno zdanje, s vrhunskom opremom i strojevima i svime onime što drvoprerađivačima, i malima i velikima, treba.

A Centar u Gradištu pružat će usluge zainteresiranim korisnicima koji su već pokazali veliki interes, a članovima Klastera po povlaštenim cijenama. A radit će, napominje Ćošković, i vlastiti proizvod - lijepljene ploče, čime će ostvariti dodanu vrijednost. Lijepljene su ploče baza za proizvodnju namještaja jer su proizvodi od lijepljenih elemenata sve traženiji na svjetskom tržištu. A kada netko dođe za uslužni rad, odmah se prebacuju na taj dio posla.

- Najmanje pet ljudi radit će na toj lokaciji. Ali potreba je za više. Neki su već zaposleni u Centru kompetencija, a nadamo se i novim zapošljavanjima i novim projektima - zaključuje Ambroš.



Marija Lešić Omerović
SUŠARSKI KAPACITETI, RADIONICA, STROJEVI...
”Mi smo, kao drvoprerađivači, dobili mjesto gdje možemo osušiti drvo koje nam je potrebno za izradu gotovog proizvoda. Ondje je 500 kubika sušarskih kapaciteta, kotlovnica od megavat i pol proizvodnje topline, radionica za izradu prototipova proizvoda koji bi se radio. Imamo i CNC stroj za obradu drveta koji ima velike mogućnosti”, pojašnjava Ćošković. Postoji ugovor sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu, Drvotehnološkim odsjekom, gdje bi profesori i studenti rješavali dizajn i nove proizvode. “Na temelju tih ideja i kalkulacije mi bi u našoj radionici taj proizvod izradili i pozvali zainteresirane stolare koji ga žele proizvoditi. Sirovinu i uslugu radionice dobili bi po povlaštenim cijenama. Napravili smo ispitivanje strojeva i pustili ih u rad. To je projekt koji će donijeti rezultate”, zaključuje.

Kreću aktivnosti razvoja novih inovativnih proizvoda visoke dodane vrijednosti i visokog stupnja finalizacije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike