Novosti
KORONAVIRUS: NOVA PRAVILA ZA OBRAZOVNI SUSTAV

U samoizolaciju u školi samo oni u blizini zaraženog učenika
Objavljeno 25. rujna, 2021.
"Od polovine rujna najviše oboljelih je u dobi od 10 do 19 godina", upozorio je Capak

U samoizolaciji su trenutačno 10.582 učenika hrvatskih škola te 147 djelatnika, a od COVID-19 obolio je 2021 učenik te 255 djelatnika. Podatci Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju da je oboljelo 1116 učenika osnovnih i 905 učenika srednjih škola, dok je u samoizolaciji 6667 osnovnoškolaca i 3915 srednjoškolaca.



Najviše oboljelih učenika i učenika u samoizolaciji nalazi se na području Grada Zagreba, gdje je oboljelo ukupno 689 učenika, odnosno 342 osnovnoškolca i 347 srednjoškolaca, a u samoizolaciji ih je 2517 u osnovnim i 1686 u srednjim školama. Zbog izrečene mjere samoizolacije za velik broj učenika i nastavnika škole, Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu odobren je C model rada za razdoblje od 24. rujna do 8. listopada. Iz Ministarstva napominju da o promjeni modela izvođenja nastave odlučuje škola uz suglasnost osnivača. "U slučajevima samoizolacije ili bolesti, za potrebe online nastave snimljene su videolekcije, CARNet pruža i dalje potrebnu tehničku potporu, objavljeni su GIK-ovi (Godišnji izvedbeni kurikulumi) za ovu školsku godinu, a nastavljena je suradnja s javnom televizijom (HRT) - ‘Škola na Trećem‘ za najmlađe učenike (od 1. do 4. razreda)", dodaju iz Ministarstva.

Najmanje oboljelih učenika prijavljeno je u Ličko-senjskoj županiji - njih deset, odnosno po pet u osnovnim i srednjim školama. Najmanje učenika u samoizolaciji ima Vukovarsko-srijemska županija - 28, od čega su 23 učenici osnovnih škola.

Ministarstvo obrazovanja navodi i da su, od ukupno 255 oboljelih djelatnika, njih 215 nastavnici. Najviše oboljelih je na području Grada Zagreba - 80, od kojih su 73 nastavnika, a najmanje u Međimurskoj županiji, gdje je obolio jedan nastavnik. Od ukupnog broja djelatnika u samoizolaciji, 40 ih je nenastavno osoblje, a 108 su nastavnici. Najviše djelatnika u samoizolaciji nalazi se na području Grada Zagreba, njih 31, od kojih je 28 nastavnika, a najmanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je u samoizolaciji jedan djelatnik.

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je najavio promjenu režima kada je u pitanju stavljanje u samoizolaciju učenika. Naime, uskoro će u samoizolaciju u školama odlaziti samo učenici koji su bili u neposrednoj blizini zaraženog djeteta, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. "Nije potrebno da cijeli razredi idu u samoizolaciju, već se treba utvrditi tko je bio u bliskom kontaktu. U pripremi je dokument o tome, u samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi, oni u promjeru od dva metra, te oni koji su s njim putovali dulje od 15 minuta", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Izrada dokumenta je pri kraju, ali se još ne zna kada će stupiti na snagu. "Procjenu tko će u samoizolaciju treba napraviti epidemiolog kada dobije informacije o djetetu, a slično će biti i kod predškolaca", kazao je ravnatelj HZJZ-a.

U petak je iznesen i podatak da je od 1291 novog slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata njih 260 školske dobi, što je 20 posto. "Od polovine rujna najviše oboljelih je u dobi od 10 do 19 godina", upozorio je Capak. Trenutno je u Hrvatskoj 2038 oboljelih u dobi od sedam do 18 godina. "Ne bih rekao da su škole izvor zaraze, iako ove godine imamo nešto više oboljelih i onih u samoizolaciji. Što se tiče COVID potvrda u školskom sustavu, u ovom trenutku ne razmišljamo o tome niti to planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvijek otvorena", kaže Capak.

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekao je za HTV kako podržava nova pravila o samoizolaciji u školama te da je i njemu cilj da se što više održi izvorna kontaktna nastava i izbjegne odlazak na online nastavu.



Dijana Pavlović
BEZ NAKNADE
Capak je upozorio da u tjedan dana 73 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, kao ni 83 posto onih na respiratoru i 76,5 posto umrlih. Također, pojačan je interes za cijepljenje. Ministar zdravstva Vili Beroš je, kada je riječ o uvođenju COVID potvrda u zdravstveni sustav od 1. listopada, rekao da se testiranja za necijepljene djelatnike planiraju dva puta tjedno, a u prvo će vrijeme biti besplatna. “Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu”, upozorio je. Istaknuo je da će potvrde biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima itd.

10.582

učenika hrvatskih škola trenutno su u samoizolaciji

2038

trenutno oboljelih u

Hrvatskoj je u dobi

od sedam do 18 godina