Novosti
KANDIDATURA ZA PREDSJEDNIKA DOMOVINSKOG POKRETA

Gjenero: Ne vidi se da bi Penava mogao donijeti uzlet posrnulom DP-u
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio je, samo dan nakon ulaska u Domovinski pokret, da će se kandidirati i za predsjednika te stranke. Na konferenciji za novinare rekao je kako bi volio da se više ljudi kandidira za tu funkciju. No poznato je da Penava ima veliku potporu vrha te stranke nakon što je njezino vodstvo napustio Miroslav Škoro.

Penava kaže da mu je za ulazak u DP trebalo dosta vremena jer to nije samo njegova odluka, nego i tima koji stoji iza njega, rezultat čijeg su rada i tri izbora na čelo Vukovara. "DP je odjednom prepoznat u medijima kao stranka koja je ostvarila velik uspjeh na parlamentarnim izborima, imaju esenciju i strukturu. Sve smo to promatrali i donijeli odluku. Bilo bi suludo praviti se da je DP neokrznut svim događajima koji su prethodili", rekao je Penava, očito misleći na sporan način na koji je morao otići Miroslav Škoro.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako nitko drugi DP ne bi sada ni htio preuzeti jer je to stranka na silasku. "Potrošili su svoj ‘momentum‘, nisu uspjeli postati dijelom vlasti, a očekivali su da hoće. Nisu ostvarili relevantan rezultat na lokalnim izborima i jedini iz šireg kruga koji je to imao je Penava", dodaje.

O Penavinu angažmanu u već trećoj političkoj stranci (nakon HDZ-a i stranke NL Ivan Penava) i tome može li mu to biti problem kod birača, Gjenero kaže da on zapravo ima "haespeovski background", i bio je "usvojen" od HDZ-a jer je "njegov otac bio šef HSP-a tamo". "Osim HDZ-a, koji je danas centristička stranka, to su sve stranke u sličnom političkom prostoru, pa može reći da su se drugi mijenjali, a ne on. Mislim da je Penava i sam svjestan da su njegovi kapaciteti skromni i za vođenje lokalne zajednice, a kamoli nešto više. On u toj zajednici možda i jest zvijezda, ali izvan toga ne znači nešto. Nije ni govornik, ni čovjek velikih političkih ideja, tako da se ne vidi da bi mogao donijeti novi uzlet DP-u", ističe Gjenero.

O tome je li još istup Marija Radića odmah nakon razlaza sa Škorom, koji je spomenuo Penavu kao potencijalnog lidera DP-a, iako on tada nije ni bio u stranci, dokaz da se DP više vodi kao "trgovačko društvo", kaže da je to zapravo interesna skupna koja promiče ekonomske i političke interese Rusije na ovom prostoru. "Penavini interesi se sada poklapaju, jer je izrazito protueuropski i protuatlantistički usmjeren, a s druge strane čvrsto povezan i s nekim političkim akterima iz BiH, koji igraju na tu kartu", dodaje Gjenero. I.Bošnjak
ČELNIK VUKOVARA VIŠE ĆE BITI U ZAGREBU
Penava je rekao kako će ostati gradonačelnik iako je svjestan da će većinu vremena, postane li predsjednik, morati provesti u Zagrebu kao centru političke moći. O tome proizlazi li iz svega da mu je Vukovar samo “odskočna daska” za politički proboj, Gjenero kaže da je veliko pitanje sanjate li, kada preuzimate stranku koja se raspada, nešto više ili hoćete stvoriti nekakvu osnovu koja je nešto čvršće od onoga što imate za vlastiti reizbor. “Često se događa kod nas da stranke, koje su izgubile nacionalno značenje, nastave negdje živjeti lokalno - imali smo HSLS, potom i HNS, donedavno i HSS, pa je onda i to propalo. Tako da to nije neuobičajeno”, kaže Gjenero.

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”