Novosti
PRIJAVE JOŠ STIŽU

Za dizajn eurokovanica 960 prijedloga
Objavljeno 16. rujna, 2021.
U Hrvatsku narodnu banku do 15. rujna u 14 sati, odnosno do isteka roka za podnošenje prijedloga dizajna eurokovanica, pristiglo je 100 pošiljki s 960 prijedloga dizajna, a očekuje se da će dio prijedloga poslanih poštom stići još i u sljedećih nekoliko dana, priopćeno je iz središnje banke. Natječaj je obuhvaćao izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica kojim će se prikazati motivi s obveznim elementima. Motivi geografska karta RH za naličje kovanice od 2 eura, kuna za naličje kovanice od 1 eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za naličje 5, 2 i 1 centa.

Natječaj se provodi u tri kruga, a u prvom Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane RH na kovanom novcu eura odabire devet najuspješnijih za svaki zadani motiv te ih dostavlja kao prijedlog Komisiji za novac HNB-a. U drugom krugu Komisija odabire tri najuspješnija za svaki motiv i obavještava sudionike. Prijedloge dostavlja Vijeću EU-a, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro. Vijeće odlučuje o odobrenju dizajna, a svaka članica koja ima euro može uložiti prigovor. Ako, pak, EK smatra da prijedlog dizajna ne poštuje tehničke zahtjeve, dostavlja negativnu ocjenu. Ovisno o odluci Vijeća EU-a, HNB ima pravo od sudionika zatražiti izmjenu i/ili doradu prijedloga, ili odabrati sljedeći te poslati ponovno na odobrenje.

U trećem krugu Komisija za novac određuje konačan rang triju najuspješnijih prijedloga, pri čemu će prvorangirani biti reproducirani na eurokovanicama. H
PRVOME 70.000 KN
Natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica raspisan je 2. kolovoza 2021. godine. Ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše 500.000 kuna koji će se isplaćivati za tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu i to za prvorangirani dizajn 70.000 kuna, drugorangirani dizajn 35.000 kuna te trećerangirani dizajn 20.000 kuna, ističu iz HNB-a.

Možda ste propustili...