Novosti
UZAVRELA ATMOSFERA U OŠ KRAPINSKE TOPLICE ZBOG MASKE

Koliko odlučuje otac, a koliko agresivna skupina oko njega?
Objavljeno 14. rujna, 2021.

Učenik OŠ Krapinske Toplice, čiji se roditelji protive tome da on nosi masku u školi, i u utorak je došao na nastavu bez maske, ali je ubrzo napustio zgradu te je učio s roditeljima na školskom dvorištu. Roditelje je ravnatelj škole Samson Štibohar pozvao na razgovor. "Pozvao sam roditelje da mirno u mojoj kancelariji riješimo situaciju. Naravno, uz poštovanje nošenja maske u zajedničkom prostoru hodnika do moje kancelarije. Ako smo cijepljeni ne moramo imati masku, ako ne, onda ćemo poštovati epidemiološku situaciju i preporuke. Oni su to odbili", izjavio je ravnatelj za Hinu.



Pred školom se okupilo desetak građana koji su roditeljima dali podršku u zahtjevu da djeca ne nose maske. Nakon što su ušli u školsko dvorište, pozvana je policija te su se, bez incidenta, udaljili iz dvorišta. Učenikov otac, koji tvrdi da njegovu sinu maska smeta za disanje te da mu u školi ne dopuštaju da bez maske prolazi kroz zajedničke prostorije, prošlog je tjedna pozvao na prosvjed te je u petak nekoliko osoba koje se protive nošenju maski upalo u školsku zgradu. Zbog incidenta je u ponedjeljak u Krapinske Toplice došao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Rekao je da prosvjedima nema mjesta u školskim objektima i ispred njih te da pravila, bez obzira na mišljenje, vrijede za sve. Ravnatelj škole u ponedjeljak je rekao da je roditelje uputio da je, na temelju svega što su iznijeli, jedino rješenje liječnička potvrda o izuzeću od nošenja maske.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar razgovarao je s nezadovoljnim roditeljima te je rekao da je to predstava za javnost. Istaknuvši kako situacija nikako nije dobra, jer bi djeca normalno i sigurno trebala ići u školu, što je županija postigla angažiranjem zaštitara, Kolar je rekao kako je roditeljima tog učenika poručio "da se ne vrijedi inatiti". "Imamo 308 učenika u Osnovnoj školi Krapinske Toplice i svi se pridržavaju svih mjera, jedino ne on, koji je cijelu prošlu školsku godinu nosio masku u vrijeme nastave", rekao je župan. Kako je rekao Kolar, učenici koji imaju liječničke potvrde ne trebaju nositi maske, no u ovom slučaju, dodao je, zdravstveni problem ne postoji. "Nadam se da će prevladati zdrav razum i da će dijete krenuti u školu kao i svi ostali. Nisam siguran koliko otac sam odlučuje, a koliko je to ova agresivna skupina oko njega", ocijenio je Kolar.

Zbog sumnje na ugrožavanje prava djeteta na obrazovanje škola se još prošlog tjedna obratila Centru za socijalnu skrb. "Nama obitelj nije poznata otprije. U tijeku je procjena obitelji i obiteljskih okolnosti i poduzimanje radnji koje su u nadležnosti Centra", rekla je Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok. Policija je dosad podnijela 26 prekršajnih prijava protiv dječakove obitelji i prosvjednika. H/D.Pav.
Helenca Pirnat Dragičević

dječja pravobraniteljica

Organizacija rada i pravila ponašanja u školi regulirani su dokumentom Ministarstva obrazovanja, a njime se štiti zdravlje, koje je sada primarno za sve u školi, prema tome i zdravlje svih učenika. Bez obzira na stavove roditelja i osjećaj zamora koji je ova pandemija kod mnogih izazvala, važno je da djeci budu podrška i da djecu informiraju i da ju svakako ne podržavaju u kršenju pravila škole jer to sigurno nije u najboljem interesu djece.