Novosti
SIMPOZIJ O HRVATIMA U VOJVODINI

Štetna antimanjinska politika još prevladava u Vučićevoj Srbiji
Objavljeno 6. rujna, 2021.
Kulturni centar Osijek bio je u subotu domaćin simpozija “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije - suradnjom do očuvanja identiteta”. Taj skup priredili su Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a pokrovitelj je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan matične zemlje.



Na samom početku emitiran je polusatni dokumentarni film “Nepodobni građani” nastao u produkciji Vojvođanskog građanskog centra iz Novog Sada, koji govori o progonu i protjerivanju vojvođanskih Hrvata. Predstavljena je i publikacija “Dosije - zločini nad Hrvatima u Vojvodini” te dvije knjige katoličkog svećenika preč. Marka Kljajića “Kako je umirao moj narod - Antimemoari, 1 i 2”. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, govorio je o izazovima memoriranja i komemoriranja stradanja Hrvata u Vojvodini, a dr. sc. Darko Polić, ravnatelj Zaklade “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” o nečemu što odudara od tužnih vijesti koje prate zajednicu vojvođanskih Hrvata, a to je spremnost vlade u Beogradu da hrvatskoj zajednici učini poneki ustupak i akt dobre volje. Mirko Turšić, predsjednik HKPD-a “Jelačić” Petrovaradin, i Ivana Andrić Penava iz Zavičajne udruge Petrovaradinaca “Jelačić” iznijeli su mogućnosti promicanja i čuvanja baštine hrvatske nacionalne zajednice u Petrovaradinu. Jelena Dodig i Tatjana Rigo iz Zavičajne udruge Kukujevci govorili su o projektu obnove crkve Presvetog Trojstva u tom srijemskom mjestu. Ovome skupu bio je nazočan državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine Zvonko Milas, a skup su pozdravili osječko-baranjski dožupan Mato Lukić te izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Hermine Gericke-Lukić.



Srijemski župnik Marko Kljajić pokazao je novinarima knjigu s više od tisuću stranica posvećenu njemu u kojoj ga osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj naziva “ustašom”. U kakvoj situaciji danas žive Hrvati u Vojvodini najbolje govori vijest da je još jedan osuđeni ratni zločinac, “kapetan” Dragan, najavio otvaranje svog “ureda” u Subotici, prema uzoru na Šešelja koji je to isto učinio u Hrtkovcima. Nažalost, pričalo se i o toj tamnoj strani antimanjinske politike sadašnje vlasti Aleksandra Vučića. D.Celing
Jedan od rijetkih pozitivnih primjera jest dodjeljivanje rodne kuće bana Jelačića hrvatskoj zajednici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike