Novosti
KORONAVIRUS U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Nijedan novi pacijent na COVID odjelu nije cijepljen
Objavljeno 31. srpnja, 2021.

Nijedan pacijent od njih osam koliko ih je do petka ujutro zaprimljeno na liječenje na COVID odjelu osječkog Kliničkog bolničkog centra nije bio cijepljen. Još jedno je to konkretno upozorenje o nužnosti cijepljenja kao osnovne brige, ako ništa drugo, a ono za vlastito zdravlje. Za usporedbu, u petak prije tjedan dana (23. srpnja) ni jedan pacijent nije bio na liječenju u KBC-u Osijek zbog zaraze koronavirusom.



Osijek, doduše nije u ovom poseban, i u drugim bolnicama izvješćuju kako su među novooboljelima dominantno pacijenti koji do sada nisu primili ni jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa. Podsjetimo, u Osječko-baranjskoj županiji od četvrtka je ponovno krenulo cijepljenje bez najave, organizirano je u Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu i Belom Manastiru. Javno su objavljeni ne samo punktovi i termini (za prvu i drugu) dozu nego i o kojoj vrsti cjepiva je riječ. Primjerice, u subotu i nedjelju u Osijeku se može cijepiti Janssenom (dovoljna je jedna doza), a u Belom Manastiru dostupna je prva doza Pfizera. Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objavio na raspored cijepljenje sve do 19. kolovoza za prvu dozu, odnosno do 28. kolovoza za drugu dozu.

U četvrtak, kada je krenulo ovo cijepljenje, na pojedinim punktovima u Osijeku, posebice na Drinskoj, prema dojavi s terena, u jednom trenutku se stvorila kolona pa su neki građani nezadovoljni, uz dodatnu otegotnu okolnost stajanja na velikoj vrućini, odustali. Kako jest riječ o nenajavljenom dolasku, moguće je da se ovako što ponovi, ali poručuju iz Nastavnog zavoda, u takvim situacijama će reagirati tako što će otvoriti još jedno mjesto za cijepljenje. No ne treba odustati, jer primjerice isti taj četvrtak na punktu u Domu zdravlja cijepljeno je (tek) četrdesetak osoba. Cijepiti se u Osijeku može tijekom cijelog dana (osim potrebne pauze za dezinfekciju od 13 do 14 sati). Ponovit ćemo da se cijepiti mogu i oni hrvatski državljani koji nemaju status osigurane osobe prema zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj, državljani Republike Hrvatske izvan Hrvatske koji se zateknu na teritoriju Hrvatske kao i ostale osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Hrvatske. Na cijepljenje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu te putovnicu ako je osoba strani državljanin. D.Kuštro
BOLJI OD PROSJEKA
Prema podatcima HZJZ-a, zaključno s četvrtkom (29. srpnja) na području Osječko-baranjske županije iskorišteno je 207.280 doza cjepiva, od kojih je 96.745 doza iskorišteno kao druga doza. Cijepilo se 45,4 posto odraslog stanovništva ove županije, više je to od nacionalnog prosjeka koji iznosi 43,6 posto. Od početka pandemije na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 27.290 oboljelih osoba od COVID-19.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju