Novosti
POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA

Najčešće zovu žene zbog silovanja i nasilja u obitelji
Objavljeno 26. srpnja, 2021.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) - 116 006 - nedavno je proslavio osmu godišnjicu svoga osnutka. Centar djeluje od 2013. godine, a osnovan je kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), čime je Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan standardizirani broj 116 006 za pružanje podrške žrtvama i svjedocima. Od osnutka educirano je 265 volontera i volonterki koji su odradili 39.641 volonterski sat, a zaprimljeno je 11.226 poziva.Korisnici programa žrtve su i svjedoci kaznenih djela i prekršaja te članovi njihovih obitelji. Ciljana skupina programa su ranjivi te oni koji su pretrpjeli štetu počinjenjem određenog kaznenog ili prekršajnog djela. Različite osobe nejednako reagiraju na nedjelo počinjeno nad njima, kroz navalu emocija ili različitih misli, što ih sve može spriječiti u vraćanju svakodnevnom životu. Na liniji se zaprimaju pozivi žrtava i svjedoka svih kaznenih djela. Ipak, 116 006 liniju češće zovu žene, a najčešći upiti odnose se na kaznena djela silovanja, nasilja u obitelji, nametljivog ponašanja, tjelesne ozljede i prijetnje.

Linija je dostupna svima u Hrvatskoj, na hrvatskom i engleskom jeziku. Od 25. studenoga 2020. godine, 116 006 linija djeluje kao nacionalna linija za žrtve rodno utemeljenog nasilja. Pozivateljima je podrška dostupna svakim danom, uključujući vikende i blagdane, od 0 do 24 sata. Linija je besplatna i anonimna za sve pozivatelje. "Pružanje podrške na liniji obuhvaća pružanje pravnih i praktičnih informacija, pružanje emocionalne podrške, informiranje o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela te upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Postojanje 116 006 broja zato je od iznimne važnosti za sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja, posebice za žrtve nasilja u obitelji koje najčešće traže pomoć na liniji. Žrtve kaznenih djela i prekršaja, osim doživljene nepravde, često trpe i niz fizičkih, psihičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica te imaju pravo na pomoć i podršku u suočavanju s izazovima situacije koju nisu birali. Pozivatelji pozivom na 116 006 preuzimaju aktivnu ulogu. Uz relevantne informacije i podršku oni imaju priliku donijeti samostalne i informirane odluke o vlastitoj dobrobiti koje su nužne za proces oporavka i vraćanja osjećaja osobne autonomije", navode iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Djelokrug centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja obuhvaća informiranje žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja o njihovim pravima, pružanje emocionalne podrške, upućivanje na relevantne organizacije civilnog društva i institucije, pružanje različitih praktičnih informacija te pomoć pri ispunjavanju obrasca zahtjeva novčane naknade.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima 2013. osnovala je i referentne centre u Osijeku i Vukovaru. Svrha programa je osigurati kontinuiranu, sveobuhvatnu i lako dostupnu podršku svim osobama u potrebi, ne samo onima koji su već u kaznenom postupku te se zbog toga suočavaju s različitim poteškoćama, nego podržati i one osobe koji nisu prijavili kazneno djelo zbog straha, nelagode, nesigurnosti ili nepovjerenja u pravosuđe. Program primarno osigurava emocionalnu i psihosocijalnu podršku, informira žrtve o njihovim pravima te pruža različite praktične savjete i pomaže u rješavanju problema ili ostvarivanju prava. Od 2015. godine udruga je postala i ovlašteni pružatelj primarne pravne pomoći, pa se i struktura korisnika promijenila. Osim žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja obraćaju se i drugi kojima je potreban pravni savjet ili pomoć kod sastavljanja podnesaka.Sandra Lacić
Broj 116 006 dostupan je od 0 do 24 sata cijele godine, a pozivi su anonimni

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih

2

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja

3

PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa