Novosti
CIJEPLJENJE SE NASTAVLJA U CIJELOJ ZEMLJI

Utrošeno više od tri milijuna doza, bez nuspojava sa smrtnim ishodom
Objavljeno 25. srpnja, 2021.

Više od tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa dosad je utrošeno u Hrvatskoj, bez ijedne prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđeno da je povezana s cijepljenjem, priopćio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv COVID-a dosegnuo je do 24. srpnja 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih 1.385.270 dvjema dozama. Cijepljenje je završilo za 1.429.990 osoba (s dvije doze i 44.720 doza Janssen).



"Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima", ističe ravnatelj HZJZ-a, epidemiolog Krunoslav Capak. Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4 posto ukupnog, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva).

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih preminulih osoba od posljedica zaraze, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva ukupno je 1009, među njima je 137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 3198 osoba. Podatci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije pokazuju da je u KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađeno 328 uzoraka od kojih je pet nalaza pokazalo pozitivan rezultat na koronavirus. Na bolničkom liječenju je jedan pacijent, i to u Općoj županijskoj bolnici Našice. Proteklog vikenda nastavljeno je cijepljenje drugom dozom cjepiva na šest punktova u županiji. Samo u subotu na četiri punkta i 12 cijepnih mjesta utrošeno je 1312 doza, od toga Pfizera 1182 doze i Moderne 130 doza. Iako je bilo najavljeno da će se cijepiti oni građani koji su prvu dozu cjepiva primili 12. i 13. lipnja, izlazilo se u susret i onima koji su došli po prvu dozu. U to smo se uvjerili i na punktu u dvorani Gradski vrt gdje je prvom dozom cijepljena starija stanovnica Erduta koju je u Osijek dovezao sin. "Majka je već bila bolesna i sada smo došli na cijepljenje u Zrinjevac gdje su nas uputili u Gradski vrt. Stara je i teško pokretna, a nije joj jednostavno doći ponovno u Osijek", objasnio je njezin sin tražeći od liječnika da joj ipak daju prvu dozu iako to nije bilo predviđeno. U takvim su slučajevima liječnici izlazili u susret građanima te su u subotu na četiri punkta i 12 cijepnih mjesta prvu dozu Pfizera ipak primile 24 osobe. T.Prusina
POZIV GRAĐANIMA IZ OSJEČKE ŽUPANIJE
Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pozvao je stanovnike županije na cijepljenje bez prethodnog naručivanja. Cijepljenje prvom dozom bit će organizirano 27. i 29. srpnja na punktovima u Osijeku, Đakovu i Našicama. Na cijepljenje mogu doći osobe koje se cijepe prvi put, a ne osobe koje trebaju primiti drugu dozu. Cijepljenje prvom dozom održat će se u Osijeku u Domu zdravlja (Park kralja Petra Krešimira) od 8 do 13 sati i od 14 do 19 sati (Janssen) te u isto vrijeme u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Drinskoj ulici (Janssen i Pfizer). Od 8 do 13 sati cijepljenje će se održati i u Đakovu u Domu zdravlja u Ulici Petra Preradovića 2 te u Našicama u Domu zdravlja u Ulici bana Jelačića 1 (Janssen).

Krunoslav Capak

ravnatelj HZJZ-a

Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima...

Možda ste propustili...