Novosti
RASTU BROJKE NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Cijepljenje i izdavanje potvrda bit će moguće i u ljekarnama, u priobalju dodatne restrikcije
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Čak 94 posto osoba hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19 nije bilo u potpunosti cijepljeno

Hrvatska obala na novoj koronakarti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označena je i dalje narančastom bojom. U narančastoj boji je i većina grčke obale, Francuska, dijelovi Italije, Finske i Švedske, dok su crvenom označene Španjolska, Portugal, Irska, Nizozemska i dio Grčke. ECDC ažurira kartu svakog tjedna. Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.



Bolja dostupnost


Zadnjih tjedan dana, nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, zamijećen je blagi porast zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, a sve više zabrinjava epidemiološka situacija u priobalnim dijelovima zemlje. Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite od četvrtka, od testiranih 3929 osoba zabilježeno je 179 novih slučajeva bolesti COVID-19 te je ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada 918. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 14 pacijenata. Prema podacima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađena su 262 uzorka, od kojih je samo jedan nalaz pokazao pozitivan rezultat na koronavirus. Na bolničkom liječenju trenutačno je jedan pacijent i to u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Prema podatcima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti bar jednom dozom u članicama Europske unije do sada se cijepilo ukupno 67,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina, dok je obje doze primilo 53 posto odraslih. Hrvatska je i dalje s 55,2 posto starijih od 80 godina cijepljenih jednom dozom te 51,9 posto s dvije doze pri dnu europskih zemalja cijepljenja najugroženijeg dijela stanovništva. Tu su od nas lošiji samo Bugari, Rumunji, Slovaci, Latvijci i Litvanci. Prema podacima iz istog izvora vidljivo je da 63,4 posto zdravstvenih radnika u Hrvatskoj primilo bar jednu dozu, dok je obje primilo 58,6 posto. U EU-u prosjek je 83,6 posto i 76,5 posto zaposlenika u zdravstvu. U tom segmentu naši su sjeverni susjedi Mađari na 100 posto, kao i Island i Irska. U Hrvatskoj je cijepljenje u potpunosti završeno za 41,61 posto odraslog stanovništva. Radi povećanja dostupnosti cjepiva ministar zdravstva Vili Beroš najavio je i uključivanje ljekarni u proces cijepljenja, koje će također izdavati i COVID potvrde.

Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade pozvao je na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije. "Posebno je uočljivo da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije, i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone", najavio je Plenković.

Oštrije kontrole


Dodao je kako Vlada vodi računa i o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, financijskom i društvenom, jer mora gledati cjelinu odgovornosti. Vrlo je važna uloga lokalnih i županijskih stožera, poručio je. Vezano uz cijepljenje, naveo je kako je Hrvatska s 22. srpnja prošla broj od 1,6 milijuna ljudi cijepljenih prvom dozom. "To je jako dobro, bližimo se ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba. I dalje pozivam sve one, posebice one koji dvoje, ili imaju neke strahove, da se informiraju te ipak poklone povjerenje struci, medicini, svima onima koji žele zaštititi što veći broj građana i da donesu odluku da se i oni cijepe", rekao je premijer. Naveo je kako cjepiva "ima u izobilju" te podsjetio na odluku da omoguće svim hrvatskim državljanima koji nemaju obvezno zdravstveno osiguranje i onima koji su Hrvati iz bilo kojeg dijela svijeta, ali i svim drugim stranim državljanima cijepljenje, pa tako, primjerice, oni koji iz Mostara dolaze na ljetovanje u Makarsku mogu se tamo besplatno cijepiti. Također je istaknuo podatak da 94 posto hospitaliziranih nije bilo u potpunosti cijepljeno. "Danas, svatko tko odabire da se ne cijepi, doslovce stavlja sebe u rizik, a taj rizik na kraju može završiti fatalno. Razumijem da smo svi malo umorni od virusa, pandemije, mjera i drukčijeg načina života, ali bitno je da sada dozom samodiscipline, pažnje i poštivanja glavnog mjerila, a to je fizička distanca, prođemo kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i što manjom zarazom", poručio je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se ne smiju podcijeniti trendovi rasta brojki. Osim pooštravanja mjera za ulaske iz trećih zemalja s viskom stopom incidencije, kao što su Velika Britanija i Rusija, od ponedjeljka će se naglasak staviti i na kontrolu provedbe mjera s obzirom na veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, kazao je.

Tomislav Prusina
mjere
JAČA KONTROLA OKUPLJANJA U ČETIRI ŽUPANIJE

U TJEDAN DANA ZABILJEŽEN PORAST OD 46,1 %
I ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je epidemiološka situacija u pojedinim županijama upozoravajuća. U dvotjednom razdoblju, od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljelih zabilježile u Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija te Grad Zagreb. “Porast pozitivnih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 46,1 posto, situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća te stoga zahtijeva dodatno pojačano praćenje i oprez”, rekao je Beroš, upozorivši na lako širenje nove varijante virusa i više manjih žarišta. Kazao je da je u bolnicama općenito situacija povoljna, s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji gdje se bilježi blagi porast hospitaliziranih. Na liječenju su trenutačno 122 osobe, od kojih je 13 na respiratoru, rekao je Beroš, i ponovio podatak da 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno.

MORAMO MISLITI I NA "DAN POSLIJE"
Ministar financija Zdravko Marić izrazio je relativno zadovoljstvo trenutačnim stanjem u proračunu, no poručio je i da treba biti oprezan kako ne bi došlo do usložnjavanja situacije. Izjavio je i da se Vlada od izbijanja pandemije dobro nosi sa svim izazovima, no treba misliti i na “dan poslije”, odnosno vrijeme kada pandemija prođe, s obzirom na to da se u ovom razdoblju zbog pada prihoda i povećanih rashoda značajno povećao javni dug. Na pitanje novinara strahuje li od predviđanja da bi pandemija mogla skratiti turističku sezonu, što bi onda imalo i reprekusije na proračun, Marić je rekao da treba učiniti sve da do toga ne dođe. “Trenutačno još nije došlo do značajnijih poremećaja, što pokazuju podaci o ulascima u zemlju, cestarinama, kao i o fiskalizaciji”, izjavio je ministar Zdravko Marić.

Možda ste propustili...