Ekonomija
NAJVIŠE ĆE POSKUPJETI VOĆE I POVRĆE

Štete od nepogoda 600 mil. kuna, očekuje se rast cijena
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Sve je veći utjecaj klimatskih promjena zbog čega su proizvođači zabrinuti, kaže Markota

Štete u poljoprivredi nastale zbog elementarnih nepogoda - suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza - u Hrvatskoj od početka godine premašuju 600 milijuna kuna.



Iznijeli su to predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) odnosno članovi njezina Odbora za voće i Odbora za povrće na sastanku održanom zajedno s kolegama iz Copa-Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika, te s predstavnicima Europske komisije, na kojemu su razgovarali o razmjerima šteta u sektoru zbog različitih elementarnih nepogoda koje su pogodile proizvodnju voća i povrća tijekom godine.

Voćari i proizvođači povrća iz zemalja Europske unije tom su prigodom razmijenili svoja iskustva iz sektora te izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i šteta koje su potresi nanijeli proizvođačima voća i povrća. "Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU-u zabrinuti te očekuju da Europska komisija ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje, koje su pod snažnim udarom klimatskih promjena. Mi smo to u Hrvatskoj vidjeli proljetos kada smo imali mrazove, koji se u pravilu javljaju svake godine, a proteklih dana imali smo i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena. Zbog svih tih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike", izjavio je nakon sastanka Branimir Markota, predsjednik Odbora za voćarstvo HPK-a.

Zbog štete prouzročenih mrazom tijekom proljeća, Copa-Cogeca uputila je i pismo Europskoj komisiji, ali još uvijek nije na njega dobila odgovor. Kako su izvijestili iz te organizacije EU poljoprivrednika, pojedine proizvođačke organizacije i zadruge duboko su pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost svoga financiranja. Copa-Cogeca traži i razgovor s predstavnicima Europske komisije o mogućim načinima pružanja podrške.


Zdenka Rupčić
Osim nepogoda sve veći utjecaj na proizvodnju imaju i štetnici
"Osim mraza i drugih nepogoda sve veći utjecaj na proizvodnju voća i povrća imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je to što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji izazvani pandemijom COVID-19, prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati", kazao je Markota. Svi voćari u Europskoj uniji smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati adekvatna financijska potpora, osobito što postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda.

Copa-Cogeca zatražila je razgovor s predstavnicima Europske komisije o mogućim načinima pružanja podrške

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike