Novosti
LAŽNI PCR TESTOVI

Više od 700 krivotvorenih testova, najviše na slavonskim graničnim prijelazima
Objavljeno 19. srpnja, 2021.
Od početka godine do sredine srpnja policija je u Hrvatskoj otkrila više od 700 krivotvorenih PCR testova, a još nije zabilježeno krivotvorenje EU digitalnih COVID potvrda.

Do 14. srpnja otkrivena su 703 krivotvorena testa, najviše na području PU vukovarsko-srijemske (251), brodsko-posavske (134), istarske (95) i splitsko-dalmatinske (64). Prošloga tjedna splitska policija tako je na ulazu na stadion Poljud s krivotvorenim testovima otkrila 26 osoba, među kojima je bilo 13 maloljetnika. No, Split nije usamljen, jer se policija od početka pandemije s njima susreće diljem Hrvatske, posebice na graničnim prijelazima. Tako je, primjerice u Primorsko-goranskoj županiji, u nekoliko dana svibnja otkriveno 26 osoba s krivotvorenim PCR testovima, među kojima su uglavnom bili stranci.

Da krivotvoreni testovi na granicama nisu rijetkost govore i primjeri iz Slavonije, gdje su na nekoliko graničnih prijelaza otkriveni strani državljani koji su policiji pokazali negativan krivotvoreni test na COVID-19. Među strancima koji su krivotvorili testove državljani su BiH, Brazila, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Austrije, Albanije, Kosova, Češke, Italije, Crne Gore, Švedske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, ali i hrvatski državljani znaju koristiti krivotvorene testove za ulazak u zemlju, ili da bi im se ukinula mjera samoizolacije. Neki od privedenih stranaca policiji su priznali da su negativan PCR test pronašli na internetu, i onda se potrudili na njemu krivotvoriti svoje podatke. "U slučaju postojanja osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo ‘krivotvorenje isprave‘, policijski službenici postupaju sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, provode kriminalističko istraživanje, prikupljaju dokaze te podnose kaznenu prijavu", navodi MUP. H
Neki od privedenih stranaca policiji su priznali da su negativan PCR test pronašli na internetu