Novosti
POPLAVE NAKON OBILNE KIŠE U NAŠIČKOM KRAJU

U kućama do metar i pol vode, strah od mogućih bujica s Papuka i Krndije
Objavljeno 19. srpnja, 2021.

Našički je kraj u ponedjeljak poslijepodne pogodila obilna kiša i prouzročila velike probleme u pojedinim naseljima. Velike količine kiše su pale u kratkom vremenu, najviše na području naselja Zoljan, Martin i Brezik. Zbog toga je došlo do izlijevanja vode iz vodotoka te pojave oborinskih voda koje su se slijevale u kuće građana plaveći podrumske i prizemne prostore. Žurno su intervenirali pripadnici JVP-a Našice te DVD-a koji su za najugroženije stanovnike osigurali vreće s pijeskom, a krenulo je i ispumpavanje vode.



Došlo je i do oštećenja javnoprometnih površina, a promet je na brojnim lokalnim i županijskim cestama bio otežan zbog izlijevanja odvodnih kanala te nanosa šljunka, zemlje i granja koje je voda donijela na prometnice. Stradali su i poljoprivredni usjevi. Naselje Martin te Šipovac i vojarna u Našicama nisu imali struje zbog prodiranja vode u trafostanicu kod vojarne

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba izjavio je kako je situacija loša. ‘‘U Zoljanu je izuzetno loša situacija. U jednoj kući ima metar i pol vode, a u crkvi pola metra. Podignuli smo sve raspoložive strojeve tvrtki na našem području. Pohvaljujem Javnu vatrogasnu postrojbu koja je prva izišla na poplavljena područja i koja je mobilizirala DVD-ove u obavljanju ovog mukotrpnog posla‘‘, kazao je gradonačelnik Kašuba, koji je obišao poplavljena područja u pratnji saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, dožupana i načelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mate Lukića. ‘‘U malo vremena nenormalna količina oborina. Voda za sada stagnira, a i prognoze govore da ne bi trebalo biti više kiše. Nakon što se sve smiri, vidjet ćemo kolike su štete‘‘, rekao je načelnik Mato Lukić.

Voda je prodrla u nekoliko kuća u Donjoj i Gornjoj Motičini te Seoni na području općine Donja Motičina. ‘‘U ulicama koje su na nižem terenu voda je ušla u nekoliko obiteljskih kuća. Ekipe su na terenu i saniraju posljedice‘‘, kazao je načelnik Donje Motičine, Željko Kovačević.

Iz Centra 112 stiglo je i upozorenje kako su moguća opasnost bujični potoci koji se slijevaju s Papuka i Krndije.

Prema riječima načelnika Općine Feričanci, kritično je u mjestu Gazije, ali je situacija pod kontrolom. Na području općine Đurđenovac najugroženije naselje su Šaptinovci zbog rijeke Iskrice koja teče središtem sela. Načelnik Đurđenovca Hrvoje Topalović rekao je kako je sve poduzeto u cilju sprječavanja mogućeg poplavljivanja, što ovisi o količini najavljenih novih oborina.

Snježana Fridl
Fotografije: Danko Justić i TV Našice

GOTOVO DVJESTO POZIVA NA 112
Od 13.25 do 17.24 sati Centar 112 Osijek zaprimio je 193 poziva, rekao je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, dodavši kako su uz našičke vatrogasce, na područje zahvaćenom poplavom, u Donju Motičinu, Zoljan i druga mjesta upućeni vatrogasci Koške, Beničanaca, Bizovca, Čepina, Moslavine Podravske, Donjeg Miholjca, Lacića, Magadenovca, Kućanaca i Šljivoševaca. Ma.M.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a