Novosti
KRIVOTVORINE: POTROŠAČI IZLOŽENI VELIKIM RIZICIMA

Zaustavljeno 350.000 lažnih proizvoda, a uništeno je robe vrjednije od 5 milijuna eura
Objavljeno 21. lipnja, 2021.
U Europskoj je uniji 9 posto krivotvorinama prevarenih građana, a u Hrvatskoj 7 posto

Potrošači su izloženi nikad većim rizicima zbog lažnih proizvoda – proizlazi iz studije koju je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo. Svaki deseti Europljanin (9 posto) izjavio je da je prijevarnom radnjom naveden na kupnju krivotvorenog proizvoda, a u Hrvatskoj je takvih građana 7 posto. Iza krivotvorenja proizvoda stoji velik novac – 6,8 posto proizvoda uvezenih u EU krivotvorine su u vrijednosti od čak 121 milijarde eura.



Opasni lijekovi


Kako je navedeno u studiji "Europski građani i intelektualno vlasništvo", potrošačima je i dalje teško razlikovati originale od lažnih proizvoda, koji osim financijskog nose i zdravstvene te sigurnosne rizike za potrošače. Pandemija je dodatno iznjedrila problem krivotvorenih farmaceutskih proizvoda, kojima se diljem svijeta trguje u vrijednosti od četiri milijarde eura. No, zahvaljujući djelovanju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ističu u tom regulatornom tijelu, u Hrvatskoj još nikada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe. "S druge strane, na crnom tržištu Hrvatske - ilegalni uvoz, neovlaštena prodajna mjesta, oglasnici, elektronička pošta i sl. - zabilježeni su lijekovi neodgovarajuće kakvoće i krivotvorine. Kupnja lijekova na crnom tržištu može biti jako opasna za pacijente jer im je u većini slučajeva podrijetlo nepoznato, kakvoća upitna i vrlo je često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata. Stoga HALMED upozorava građane da lijekove, zbog sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima", ističu u Agenciji.

Među članicama EU-a znatne su razlike u udjelu prevarenih potrošača - Bugarska ih ima 19 posto, Rumunjska 16, Mađarska 15 posto, u Švedskoj je taj udjel dva posto, a u Danskoj tri. Sa 7 posto Hrvatska je ispod EU prosjeka, no brojke su ipak zabrinjavajuće - Carinska uprava je 2020. pokrenula 309 predmeta, 252 okončala je uništenjem robe, 56 puštanjem robe, a za jedan je pokrenut sudski postupak. Vezano uz mjere na tržištu, u 2020. je bilo 185 nadzora zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva, na temelju čega su izdana ukupno 152 prekršajna naloga. "Carinskim mjerama u 2020. zaustavljen je 394.551 proizvod sumnjiv da je krivotvoren. U okviru mjera na tržištu ukupno su privremeno oduzeta 264.984 predmeta zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva", ističu u Carinskoj upravi i navode da je lani maloprodajna vrijednost uništene robe koja je zaustavljena carinskim mjerama iznosila više od 5,1 milijuna eura, a robe privremeno oduzete mjerama na tržištu 2,4 milijuna eura. Po broju zaustavljenih proizvoda carinskim mjerama, najčešće su krivotvorene igračke, odjeća, oznake žiga, obuća i torbe.

Internetska trgovina pokazala se plodnim tlom za plasman krivotvorina. Jer e-trgovina bilježi golem rast - prema Eurostatu, tijekom 2020. više od 70 posto Europljana kupovalo je online, a u studiji o krivotvorinama čak se 33 posto Europljana pitalo je li proizvod koji su na taj način kupili originalan. Kako se navodi u zajedničkoj studiji EUIPO-a (decentralizirane agencije EU-a koja upravlja registracijom žigova i registriranih dizajna, zajednice kojima se osigurava zaštita intelektualnog vlasništva svih članica Unije) i OECD-a, krivotvorine utječu na sve sektore – od proizvodnje kozmetike, igračaka, vina i napitaka, elektroničkih proizvoda do odjeće i pesticida. Zbog izloženosti štetnim kemikalijama, kao i drugim opasnostima, mogu donijeti ozbiljne zdravstvene i sigurnosne rizike.

Unosnije od droge


"U pandemiji COVID-19 porasla je zabrinutost zbog krivotvorenih proizvoda. Širenje krivotvorenih lijekova, kao što su antibiotici i analgetici, te u posljednje vrijeme ostalih medicinskih proizvoda, kao što su osobna zaštitna oprema i maske za lice, upozorilo je na ovu pojavu jer počinitelji povreda iskorištavaju nesigurnost ljudi glede novih oblika liječenja i cjepiva", ističe se u EU studiji. "Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), procjenjuje se da je 50 posto lijekova koji se prodaju preko internetskih stranica krivotvoreno. Stoga apeliramo na građane da ne kupuju i ne upotrebljavaju lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe", upozoravaju u HALMED-u. Pojava krivotvorenih lijekova raste u cijelom svijetu; trgovina njima danas, ističu u HALMED-u, čini čak deset posto ukupne globalne trgovine lijekovima. "Prema nekim pokazateljima, zarada od krivotvorenih lijekova višestruko premašuje čak i zaradu od prodaje droge. Međutim, na svjetskoj razini, veća je i budnost odgovornih ustanova kao što su policija, carina i regulatorna tijela te svake godine raste broj zaplijenjenih lijekova i zatvorenih internetskih stranica", dodaju u Agenciji za lijekove. Znakovito je i da se, podatci su SZO-a, u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, kao što su oni za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i sl., a u zemljama u razvoju najviše je krivotvorina među lijekovima za liječenje za život opasnih bolesti - antibiotici, onkološki lijekovi, analgetici i dr.

U proizvodnji krivotvorina unosno je i digitalno piratstvo, čiji nositelji godišnje u EU-u stječu gotovo milijardu eura. Ma o kojem kraku hobotnice zvane krivotvorine je riječ, posrijedi je povreda intelektualnog vlasništva, za koje izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambea kaže da je jedna od najvrjednijih europskih imovina, od ključne važnosti u društvenom i gospodarskom oporavku.



Suzana Župan
problem
GRAĐANIMA JE TEŠKO RAZLIKOVATI ORIGINALE OD “LAŽNJAKA”

185

nadzora imala je lani Carinska uprava zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva, na temelju čega su izdana ukupno 152 prekršajna naloga

TEŠKO JE UTVRDITI PODRIJETLO
U svrhu borbe protiv krivotvorenih lijekova u Hrvatskoj je uspostavljena suradnja carine, policije, Ministarstva zdravstva i HALMED-a. Nadzor nad prometom lijekova obavlja Farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva. “U slučaju krivotvorenih lijekova koje su u RH djelatnici MUP-a i Carine zaplijenili u ilegalnom distribucijskom lancu, a koje je analizirao HALMED, najčešće je bila riječ o krivotvorinama lijekova za liječenje erektilne disfunkcije podrijetlom iz Indije, Kine i Sirije. No, s obzirom na to da se krivotvoreni lijekovi često distribuiraju bez ambalaže, samo u vrećicama, ponekad je teško sa sigurnošću odrediti njihovo podrijetlo. Krivotvoreni lijekovi putuju najčešće poštom, a veće se količine transportiraju cestovnim, zračnim i morskim putem. Zbog toga su neke od točaka ulaska krivotvorina u Europu upravo velike luke i aerodromi”, upozoravaju u HALMED-u. EU je također prepoznao problem krivotvorenih lijekova te je na temelju svih dosadašnjih iskustava 2011. donio novu direktivu, u kojoj je razradio potrebne mehanizme za borbu protiv krivotvorenih lijekova u legalnom distribucijskom lancu zemalja Unije.

VELIKA ŠTETA
Krivotvorenje ne utječe samo na potrošače nego i podrazumijeva znatnu štetu za gospodarstvo EU-a te osobito za mala i srednja poduzeća (MSP). Kako je objavio EUIPO, svaki četvrti MSP u Europi tvrdi da je pretrpio štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, od čega na Hrvatsku otpada 21,7 posto. Poduzeća koja posjeduju prava intelektualnog vlasništva kao što su žigovi i patenti prijavila su gubitak prometa (33 %), štetu za svoj ugled (27 %) i gubitak konkurentnosti (15 %) zbog povrede svojih prava. Manje od devet posto svih MSP-ova u Europi posjeduje vlastita registrirana prava intelektualnog vlasništva. MSP-ovi koji posjeduju vlastita prava intelektualnog vlasništva, kao što su patenti, dizajni ili žigovi, imaju 68 posto veće prihode po zaposleniku od ostalih, a njihovi zaposlenici imaju veće plaće.

21,7

posto malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj tvrdi da je pretrpjelo štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva