Sport
ENGLESKA

Gareth Southgate vratio je vjeru u "Tri lava"
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Uoči svakog turnira velikih natjecanja na koje se Engleska plasira očekivanja javnosti "bubre" kao grah u vodi. No, gotovo puna tri desetljeća reprezentacija im je uglavnom servirala razočarenja. U biti, ta velika očekivanja imala su pokriće SP-a u Brazilu 2014. koji je označio konačni kraj jedne velike generacije engleskih igrača u kojoj su bili (Beckham, Gerrard, Lampard, Owen, Rooney, Terry i druga velika imena).

Tamo su doživjeli potop jer su u skupini sa Italijom, Kostarikom i Urugvajem završili posljednji. Nakon toga krenula je rekonstrukcija reprezentacije, a ključni trenutak u njoj bio je izbor Garteha Southgatea na izborničku poziciju. To se dogodilo 2016. godine nakon skandala u kojem se kompromitirao i zbog njega odstupio izbornik Sam Allardyce. Southgate koji bio izbornik U-21 reprezentacije u početku je bio privremeno rješenje, a ubrzo je imenovan izbornikom. Došao je u škakljivom trenutku, ali je ubrzo počeo graditi momčad koja će na SP-u u Rusiji 2018. godine vratiti povjerenje nacije ulaskom u polufinale u kojem je zaustavljena od Hrvatske. No, taj rezultat smatran je velikim uspjehom jer je Southgate krenuo u izgradnju nove reprezentacije s čime je nastavio nakon Rusije. Engleska će ovom na Euru imati momčad s vjerojatno najnižim prosjekom godina. No, to može samo zavarati jer u svojim redovima imaju sjajne mlade igrače. Ipak, na turirima ovog tipa iskustvo može biti jedna od presudnih stvari, a Engleska je zbog ozljeda ostala bez dva važna isksuna igrača. Riječ je o veznjaku Jordanu Hendersonu i centralnom braniču Harryu Maguireu. Iako su obojica u reprezentativnom kampu mala je vjerojatnost kako će nastupiti protiv Hrvatske.

I to jedan od glavnih strahova nekih analitičara u Engleskoj. Svi su oduševljeni potencijalom koji imaju njihovi mladi igrači, ali u isto vrijeme puno ih upozorava kako su ostali bez "kralježnice momčadi" te da bi Hrvatska upravo taj dio mogla znati iskoristiti. Kada se pogleda roster s kojim raspolaže Gareth Southgate lako se dođe do zaključka o strašnoj napadačkoj moći. U ofenzivi vlada velika gužva, a kvaliteta tih igrača je takva da svaki od njih suparniku može prirediti pakao. Vezni red im je također vrlo zanimljiv jer su u njemu mladi i vrlo pokretni igrači koji uredno stižu u završnicu akcija i nerijetko su realizatori. Slabu točku nemaju, možda nedostatak iskustva. No, imaju ono što je onoj prethodnoj velikoj generaciji znalo nedostajati - "team spirit". Usađivanje tog momčadskog duha i uvođenja jasnih pravila ponašanja unutar repreentacije, smatraju ovdašnji analitičari, ključ je uspjeha Southgateove ere.

Uglavnom, talenta imaju na izvoz, uživaju neskrivene simpatije javnosti što ranije nije često znao biti slučaj. Upravo zbog toga se uoči Eura letvica rezultatskih očekivanja nije podignula previsoko. Žele ići korak po korak te pri tome uživati, a u takvim okolnostima mogu biti užasno neugodni. D.Keler

Očekivanja od reprezentacije u Engleskoj su uvijek najviša moguća ali često su im se događala velika razočaranja
NAJVEĆA ZVIJEZDA: HARRY KANE
Hary Kane za englesku reprezentaciju ima gotovo identično značenje kao za našu Luka Modrić. On i izbornik Gareth Southgate vratili su duh zajedništva i nacionalni naboj u momčad. Keane je jedna od rijetkih engleskih nogometnih zvijezda uz koju nisu vezani nikakvi skandali, ispadi ili iščašena ponašanja. Doista može biti uzor engleskim klincima, a to je nešto što je engleska reprezentacija itekako trebala. Igrački o njemu ne treba trošiti riječi. Moderan napadač koji je jednako kvalitetan u realizaciji, suradnji sa suigračima i izgradnji napadačkih akcija. Iza njega je sjajna klupska sezona u kojoj mu je pripala titula prvog strijelca Premijerlige, ali i najboljeg playmakera. On je tek treći igrač u povijesti engleskog prvenstva kojem je to uspjelo.
Najčitanije iz rubrike