Novosti
USKOK

Pokrenuta istraga protiv
osječkih sudaca, braće
Mamić i poduzetnika
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Uskok ih sumnjiči za kaznena djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem

Pokrenuta je istraga protiv tri osječka suca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, osječkog poduzetnika Drage Tadića i braće Zdravka i Zorana Mamić. Uskok ih sumnjiči za kaznena djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Uskok sumnjiči Darka Krušlina, prvostupanjskog suca Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv Zdravka i Zorana Mamića i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je Darko Krušlin  sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, sat koji je prvookrivljeni sudac Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje Uskok navodi kako se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s drugookrivljenim Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa. Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru sa sucem Zvonkom Vekićem, u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist brata Zorana i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata sucu Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.
Osim toga je Zdravko Mamić, zajedno sa bratom,  kontaktirao sa sucem Antom Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kada su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić preko suca Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom, osigurao njegov brat Zoran, koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka.

Navedeni iznos je Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao sucu Zvonku Vekiću, za njega i suca Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima suca Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist braće Mamić ži drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.
Zdravka Mamića tužitelji sumnjiče i da je, zajedno sa bratom, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka suca Zvonka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak sucu Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Za sada se još čega odluka suca istrage. S.Lacić