Novosti
DVOJBE ZBOG UVJETA POLAGANJA MATURE

Oboljeli maturanti neće ostati bez željenog studija?
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Stav je da takve maturante treba upisati unatoč popunjenim kvotama

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa, prema kojima će učenici koji u vrijeme ispita budu pozitivni na koronavirus maturu polagati u jesenskom roku, postavlja se pitanje hoće li to biti usklađeno s upisima na fakultete, odnosno hoće li tako u problemu biti izvrsni maturanti koji bi eventualno mogli ostati bez željenog fakulteta, ako upisne kvote za fakultet koji žele upisati budu popunjene u ljetnom upisnom roku?

Specifičnost
Prema onome što doznajemo od nadležnih institucija, čini se da razloga za brigu nema, iako je još sve u fazi dogovora. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dolaze informacije prema kojima će kandidatima koji ispunjavaju uvjete biti omogućen upis.

"Kao što znate, upisna je politika u nadležnosti visokih učilišta. Međutim, Ministarstvo je i ove godine obavilo razgovore s rektorima da se takvim kandidatima, kao i prošle godine, koji ispune uvjete i budu rangirani iznad posljednjeg na ljetnom roku omogući upis na odabrano visoko učilište iznad kvote. Vjerujemo da će sva visoka učilišta postupiti na takav način, uzimajući u obzir specifičnost situacije u kojoj se i ove godine nalaze studenti i učenici", poručuju iz Ministarstva.

Ovakav stav podupire i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, iz koje također poručuju da će maturantima koji zbog bolesti ne budu u mogućnosti maturu polagati u ljetnom roku, biti omogućen upis, ali uz ispunjavanje dva uvjeta.

"Prema Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe, kandidatima koji iz opravdanih razloga (kao što je npr. bolest) nisu mogli polagati ispite državne mature u ljetnom ispitnom roku, omogućit će se u jesenskom roku polaganje ispita državne mature i upis na studijske programe, čak i ako je upisna kvota popunjena u ljetnom roku. Navedeno će se omogućiti, ako su kandidati ostvarili bar onoliko bodova koliko je ostvario posljednji kandidat na listi koji je ostvario pravo upisa na određeni studijski program u ljetnom roku te ako visoko učilište pristane na upis izvan kvote", poručuju iz Agencije.

Posljednji uvjet mogao bi se činiti problematičnim, no iz razgovora s dekanima osječkih fakulteta doznajemo da će imati razumijevanja za maturante koji su se zbog infekcije koronavirusom našli u situaciji da upisima mogu pristupiti tek u jesenskom roku.

- Ako je stav Ministarstva i Agencije za znanost i visoko obrazovanje da se takve maturante treba upisati unatoč već popunjenim kvotama, onda ćemo ih i upisivati - kratko nam je odgovorio prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dodavši da prošle godine na EFOS-u nije bilo sličnih situacija te su upisi odrađeni bez problema.Istog je stava i prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, za koji svake godine postoji veliki interes maturanata.

Dodatna kvota
- Mi samostalno praktički ništa ne možemo odlučivati, djelujemo prema preporukama nadležnih institucija, a ako su one takve kakve jesu, svakako ćemo prema njima i postupati. Mi i inače imamo veliki interes maturanata, tako da uvijek bude neupisanih, no ovo je zaista specifična situacija. Ne možemo nekoga diskvalificirati, zato što zbog objektivnih okolnosti nije bio u mogućnosti uopće konkurirati za upis - rekao je Matanović.

Jedan od fakulteta koji u pravilu popunjava upisne kvote već u ljetnom upisnom roku je i Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek. I tamo će, prema riječima dekana prof.dr.sc. Damira Varevca, postupiti prema napucima nadležnih institucija.

- Ne mogu vam ništa konkretno reći dok ne dobijemo preporuke nadležnih institucija. Naime, mi samostalno ne možemo ništa, ne možemo smanjivati kvote na ljetnom roku i ostavljati ih za jesenski. Tu Ministarstvo mora imati glavnu riječ, no mi do sada nismo dobili nikakvu uputu o postupanju. Sustav funkcionira tako da nam Senat odobrava upisne kvote za prvu godinu preddiplomskih studija i upisne kvote za diplomske studije, i te kvote prosljeđuju se Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji vrši obradu podataka o državnoj maturi, koji automatski raspodjeljuje studente u okviru dopuštenih kvota, a mi kao fakultet nemamo načina zadržati ili rezervirati dio kvota. Ono što je jedino moguće je to da nam odobre dodatne kvote na već postojeće. Moramo dobro procijeniti koliko bi takvih maturanata bilo, iako sam siguran da ih neće biti mnogo. No, ako bude takva preporuka, ili dozvola na razini Sveučilišta i Ministarstva, spremni smo osigurati dodatnu kvotu - rekao je Varevac.

Ivan Alilović
SAMOIZOLACIJA
Kako stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke i sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije moraju se javiti školi, a kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja radi dogovora o posebnim uvjetima polaganja ispita.
Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković