Novosti
POSTUPAK DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

Osječki suci Krušlin i Vekić ne osjećaju se krivima, a obranu će iznositi u lipnju
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Državno sudbeno vijeće započelo je postupak nad sucima osječkog Županijskog suda Darkom Krušlinom i Zvonkom Vekićem nakon što ih je obojicu brojnim izjavama kompromitirao Zdravko Mamić.

Mamić je, podsjetimo, učestalim objavama u javnosti kompromitirao osječke suce koji su mu sudili, a potom i presudili zbog izvlačenja najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Stegovni postupak protiv osječkih sudaca pokrenut je nakon objave fotografija na kojima se vidi njihovo druženje s Mamićem. Zvonko Vrban, predsjednik osječkog Županijskog suda, predložio je za oba suca nečasni otpust.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Darka Krušlina, istaknuo je u petak kako je to bila tek prva sjednica DSV-a u povodu zahtjeva za stegovni postupak na kojoj su se davala očitovanja o krivnji i dokazima.

- Suci su se očitovali da se ne osjećaju krivima za ono za što ih se tereti. Još nije faza u kojoj se iznosi obrana, a to će se događati, pretpostavljam, tijekom lipnja. Mogu govoriti isključivo u odnosu na Krušlina. Imate jednu spornu fotografiju koja je nastala daleko nakon vremena kada je on bio raspravni sudac u toj stvari i načinjena je s osobom koja ni na koji način nije povezana sa samim postupkom, a to je Adolf Kožul. Koliko ja znam, nije zabranjeno slikati se s njim i u tome ne bi trebalo biti ništa sporno - rekao je.

Kada je riječ o druženju u vikendici Željka Dolačkog u Buševcu, gdje se pojavio i Zdravko Mamić, 27. prosinca 2017., odvjetnik je rekao kako je Krušlin "navučen na jedan vrlo pokvaren način da bude doveden na mjesto".

- Dolazio je na zabavu Veljka Miljevića, smatrao da se radi o božićnoj zabavi Miljevićeva ureda, a ne druženju s Mamićem. Tamo je bio relativno kratko. Mamić je zlouporabio taj slučajni susret kada tvrdi da su njih dvojica razgovarala. Ne, nisu razgovarali, ništa se tamo nije dogodilo - rekao je odvjetnik. Govoreći o satu koji je Mamić dao Krušlinu, odvjetnik je istaknuo da se to dogodilo prije no što je Krušlin bio raspravni sudac u Mamićevu predmetu.

- Imate činjenicu da je Krušlin, jedan od rijetkih hrvatskih sudaca koji je u vrlo prominentnom spisu, vrlo poznatom i medijski razvikanom, u vrlo kratkom roku završio postupak, osudio Zdravka Mamića, napisao presudu i tu je presudu potvrdio Vrhovni sud. S druge strane imate čovjeka koji je u bijegu iz ove države koji truje medijski prostor svojim lažima već godinama - zaključio je Pavasović Visković.

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda Osijek, nakon sjednice DSV-a pojasnio je kako je Vijeće na sjednici razmotrilo koji će se dokazi izvesti.

- Moji dokazni prijedlozi bili su da se izvrši uvid u snimke nastupa Zdravka Mamića, nastupa Drage Tadića koji je na televiziji govorio o druženju sudaca sa Zdravkom Mamićem i da se pročitaju izjave sudaca koje su dali na okolnosti medijskog istupa Mamića, Tadića i onoga što je izišlo u medijima u vezi s druženjem s Mamićem. Nismo predložili ispitivanje Drage Tadića. Nisam tražio razrješenja sudaca na temelju medijskog istupa Zdravka Mamića i Drage Tadića, zahtjev sam podnio nakon što su se suci očitovali o tim navodima - rekao je Vrban. Dodao je da će, s obzirom na to da su Krušlin i Vekić udaljeni s dužnosti, svi postupci u kojima su sudjelovali, bez obzira na to u kojoj su fazi, morati krenuti iz početka i oni više neće moći sudjelovati u njima, bar do odluke DSV-a. Predsjednik osječkog suda istaknuo je da je cijeli ovaj slučaj stvorio probleme Županijskom sudu: "Kada imate 14 ‘uskočkih‘ sudaca, sa mnom 15, to je dosta veliki problem. Mi nemamo 50 ili 100 sudaca." Odgovorio je i na novinarski upit koliko sudu, štete Mamićeve izjave.

- Ovo je nezgodna i neugodna situacija, ali i iz nje ćemo izići. O primanju i davanju novca sucima ne mogu suditi jer o tome Mamić nije predočio ni jedan dokaz. Neka druga tijela trebaju utvrđivati je li istina što je Mamić rekao o sucima. Mi ovdje ne govorimo o primanju i davanju mita, već o nedopuštenom ponašanju sudaca koji su povrijedili etički kodeks jer smatram da se suci ne smiju družiti s osobama protiv kojih vode kazneni postupak - zaključio je Vrban.

Sandra Lacić
Za oba suca predložen je nečasni otpust